in

11 неща в дома, за които не подозираме колко са мръсни

Понякога е трудно да приемем, че микроорганизми има навсякъде, дори по тялото ни. Само защото нещо е покрито с бактерии, не означава, че то непременно е вредно.

Има тонове микроби, които са напълно безвредни за хората, а някои дори са полезни. Но има и такива, които могат да навредят на здравето ни, а те се крият на неочаквани места в дома ни. Добре е да знаем къде са тайните им места. Ето 11 домакински предмета, които вероятно трябва веднага да дезинфекцираме.

1. Гъби за миене на съдове
Повечето хора са наясно, че гъбите са пълни с микроби, но все пак е изненадващо колко мръсни са всъщност. 86% от гъбите съдържат дрожди и мухъл, които са опасни при алергии, както и бактерии на салмонела и ешерихия коли. Най-добрият начин да се дезинфекцира гъба за миене на съдове е тя да се накисне в белина за 30 секунди или да се пусне в съдомиялна. Задължително е да се подменя минимум на 2 седмици.

2. Кухненската мивка
Второто най-мръсно място. Необходимо е редовно миене на стените и дъното на мивката с дезинфектант.

3. Държачи за четки за зъби
Според проучванията, по държачите за четки за зъби има повече микроби, отколкото  по тоалтените чинии. Препоръчително е да се мият веднъж или два пъти седмично в съдомиялна или с гореща вода и дезинфектиращ сапун.

4. Копчетата на готварската печка
14% от тестваните при изследване имали е-коли, 27% – дрожди и мухъл, а 5% стафилококи. Това е обяснимо, защото често пипаме сурово месо, докато готвим, а после включваме фурната без да сме си измили ръцете.

5. Кафемашини
50% от резервоарите на кафемашините съдържат патогенни бактерии, е установено при направена проба. Препоръчително е да се измиват частите на машината след всяко ползване, а веднъж месечно тя да се почиства и отвътре.

6. Възглавници
Възглавниците и завивките са топла и влажна среда, в която акарите се размножават много добре. Необходимо е да се перат редовно и да се подменят на определен интервал.

7. Отделението за плодове и зеленчуци в хладилника
Някои плодове и зеленчуци са заразени с е-коли, листерия, салмонела и паразити. Препоръчително е контейнерите за зеленчуци да се мият поне веднъж месечно.

8. Отварачки за консерви
10% от отварачките имат по тях бактерии на салмонела, а 20% – дрожди и мухъл. Мийте редовно в съдомиялна или с гореща вода и препарат.

9. Гумени шпатули и бъркалки
Въпреки че обикновено се мият след употреба, те също съдържат доста вредни микроорганизми и трябва да се чистят по- редовно и старателно.

10. Блендери
Най-мръсната част е гуменото уплътнение на капака, което трябва редовно да се сваля и почиства след всяко ползване на уреда.

11. Хавлии
Те често са влажни и стоят във влажни помещения. Точно затова са добра среда за развитие на бактерии. Няма голяма вероятност да се заразите с нещо от собствените си хавлии, но ако споделяте хавлиите си друг, това може да се случи. Най-добре е хавлиите да се подменят след третата употреба.
Източник: Insider

Превод и редакция: „Нова Варна“

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/