in

Китай отговаря на САЩ със списък на американски продукти, на които ще наложи по-висок данък

Снимка: CNBC

Китай отговори на президента Тръмп и неговите нови търговски мита върху вносните стоки.

Министерството на търговията на Китай изготви списък със 128 американски продукта, които предстои да бъдат обложени с нови данъци. Министерството публикува изявление по въпроса на сайта си в петък сутринта.

Американските вносни продукти включват вино, пресни плодове, сушени плодове и ядки, стоманени тръби, етанол и женшен, казват от министерството. На тези продукти може да бъде наложено мито в размер на 15%, а мито от 25% – върху свинското месо и рециклирания алуминий, се казва в изявлението. Най- вероятните продукти, върху които ще афектира отговорът на китайския президент и неговата администрация, са вносните селскостопански продукти от САЩ и най-вече соята.

Пекин ще вземе мерки срещу 128-те американски продукта на два етапа, ако не постигне споразумение с Вашингтон, казват от Министерството и добавят, че е възможно да предприемат юридически действия според правилата на Световната търговска организация.
Азиатските борси също бяха повлияни от новината и акциите на японската компания Nikkei спаднаха с 3% в ранните петъчни часове.

Отговорът на Китай е премерен, казват експерти, които коментират пред CNBC. Решението да се удържат 3 милиарда долара в мито от вноса на американски стоки е важно, но „то не е толкова голям проблем на фона на глобалните търговски отношения между САЩ и Китай.”, казва икономистът Тони Наш. Очаква се вносът на американски стоки в Китай за тази година да възлиза на 172 милиарда, добавя той.

Пекин предупреждава за вредата от действията на САЩ

Последните търговски мерки от страна на САЩ сериозно вредят на международната търговия и нарушават световния търговски обмен, казват от Китайското министерство на търговията. Те призовават Вашингтон да преразгледа решенията си относно Пекин, за да не се нарушават двустранните отношения.

В четвъртък Тръмп подписа меморандум, според който върху вносните китайски стоки се налагат мита в размер на 60 милиарда долара. „Това е само първата стъпка ” от подобни търговски мерки, каза президентът Тръмп. Новите мита са насочени най-вече към определени продукти в технологичния сектор, където Китай е по-напреднал от САЩ.

По-рано този месец Тръмп наложи по-високи данъци върху вносния алуминий и стоманата – крачка, която според някои анализатори може да сложи началото на световна търговска война.

Източник: msn.com
Превод и редакция: „Нова Варна“

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/