in

89-годишният пазител на Часовниковата кула във Варна сменя часа още в 3 сутринта

Снимка: Нова Варна

Още в 3:00 ч. през нощта във Варна, стрелките на емблематичната Часовникова кула в града бяха изместени с час напред.

Бай Боян (89 г.) и внукът му Християн ръчно сменят часа по тъмно, по който се ориентират хиляди варненци всеки ден.

Властелинът на времето във Варна Боян Николов, въпреки годините си, продължава да изкачва 80-те стръмни и тесни каменни стъпала до върха на кулата, за да навива часовника, на която държи ключовете повече от 45 години еднолично.

С часовника на Варна той се занимава от 14-годишен, когато станал чирак на прочутия Иван Отонов. А той наследил ключа за кулата от баща си – поборника Отон Иванов, чиято памет е увековечена с плоча в основите на каменната кула – символ на града.Прочутият революционер поддържал сложния механизъм до последния си дъх през 1934г. След смъртта му бизнеса и ключа от кулата наследил синът му Иван Отонов.

Майката на Боян Николов разбрала,че реномираният часовникар Отонов търси момче да му помага. Чиракувал с още четирима батковци. Бил най-дребен, но и най-упорит. Работата му споряла, майсторът го харесал и понеже имал само дъщери, започнал да го обучава да се грижи за часовника на града, а накрая му завещал и ключа от кулата.

“Вече няма истински часовникари, които да боравят с механика, защото електрониката я измести”, казва бай Боян. Трудно му е да намери приемник . Обучавал двама младежи, но и те като мнозина други хванали пътя към чужбина. Сега възрастният майстор се надява да предаде знанията си и ключа за кулата на своя внук Християн. Не е сигурен обаче дали ще приеме поста, защото това не носи пари, а ангажиментите са много.

Два пъти седмично – в студ и пек, часовникът трябва да се сверява, понеже леко избързва.

 „За себе си знам, мога ли да идвам да виждам часовника, мога ли да се качвам по стълбите, значи още държа ключа, значи още съм жив и не ми е изтекло времето.“, oтсича бай Боян.

 

 

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов