in

Лиляна Павлова коментира предстоящата среща във Варна

Среща на върха за отношенията между Европейския съюз и Турция предстои по-късно днес във Варна. В разговорите ще участват председателят на Европейския съвет Доналд Туск, шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, турският президент Реджеп Ердоган. Домакин ще е българският премиер Бойко Борисов.

Предстоящата среща коментира за БНТ от Варна министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

Лиляна Павлова заяви, че основната задача на тази лидерска среща е именно това – възстановяването на диалога и доверието между лидерите в Европа – между ЕС и Турция. По думите ѝ в рамките на това фокусът безспорно е сигурността и бежанците – темата, която е е изключително важна фокусът върху това – изпълнението на споразумението за тяхната интеграция, изпълнението ангажиментите на двете страни и най-вече на Турция интеграцията и оставането в тяхната страна, а от своя страна ангажиментът, който европейските лидери поеха е осигуряването на финансовия ресурс в тази посока, каза още Павлова.

Лиляна Павлова, министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС: Темата за финансирането е безспорна, защото е ясен ангажиментът, който европейските лидери поеха в осигуряването на този ресурс. Първият транш от 3 млрд. е факт. Има необходимост от изясняване каква сума е договаряне, дейност и обхват, но проектите са в изпълнение по отношение на първия транш. За втория е обсъдено, той се разделя на два компонента – хуманитарна и нехуманитарна помощ. Хуманитарната е пряко насочена за бежанците. Това не са средства,която се дава на Турция, а за подкрепа на бежанците чрез Турция.

Павлова уточни, че нехуманитарната помощ касае мерки, дейности, инфраструктура, свързани с образование и здравеопазване. Много е важно е тези средства да отидат ясно и категорично по предназначение, каза тя и допълни, че волята да бъдат осигурени е безспорна.

„Още в петък, когато се договаряше днешната среща, когато получихме мандат, това беше едно голямо усилие и предизвикателство, но се радвам, че получихме мандат за тази среща на лидерите на най-високо ниво тук във Варна. Това е много важна стъпка, защото тя е от интерес както за България, така и за Европа.

България като външна граница на челна позиция в ситуацията с Турция. За нас е изключително важно този диалог, добрият диалог, добросъседските отношения, които има между България и Турция, да бъде пренесен по един много добър начин в отношенията ЕС – Турция.

Диалог, който видимо беше затруднен. Надявам се , че днес поставяме условията, създаваме една рамка този диалог да бъде възобновен, възстановен и нормализиран. Освен за България, това е важно и за Европа“, заяви още министър Павлова.

 

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов