in

Варненски адвокат се заема да спасява едно от най-многодетните семейства, 11-те им деца са отнети

Снимка: Facebook

Варненски адвокат се заема да спасява едно от най-многодетните български семейства, което е от Русе.

Това се наложило, след като социалните служби са отнели 11-те деца на Ивелина Зартова и Красимир Тодоров. Родителите обичат децата си и искат да се грижат за тях. Категорични са, че децата им са взети несправедливо.

Ивелина и Красимир са заедно от 19 години и имат 13 деца. При нелепи обстоятелства обаче загиват две от тях.

През 2014 г. готварската печка пада върху 3-годишния им син Мартин. Момченцето умира на място. Тогава заключението на социалните служби е, че става дума за нелеп инцидент.

През 2017 г. обаче умира и 40-дневната им дъщеря Любомира. В съобщението за смъртта една от версиите е недохранване, но категорична причина към момента все още не е изяснена.

Пет месеца по-късно Окръжната прокуратура в Русе образува досъдебно производство и възлага на следствието да разследва смъртта и на двете деца. Разпитите продължават вече осем месеца. Съмненията са както за небрежност от страна на родителите, така и за лекарска немарливост, проявена от личния лекар на децата.

Наскоро нова трагедия сполетяла семейството. В дома им в Русе на 28 януари избухва пожар и многолюдната челяд остава на улицата. Скоро след това наемат нова квартира.

На 19 февруари тази година социалните служители извеждат 11-те деца от семейството, като заявяват, че те са постоянно неглижирани от родителите, които не полагат достатъчно грижи за тях. За децата нямало достатъчно храна, хигиената била много лоша, а условията в дома на Ивелина и Красимир – мизерни.

Родителите обаче са категорични, че си гледат децата добре и се справят с грижите, въпреки че работи само бащата. Той е международен шофьор. Майката пък е домакиня и получава детски.

Според социалния доклад две от децата скачали на масата, едното се търкаляло, веднъж две се върнали с въшки от училище, играли си с огън, най-голямото на 17 години веднъж гледало малките. Дали това е достатъчно основание да се сложи клеймото „лоши родители“ обаче?

Варненският адвокат Петър Николов, нает да защитава правото на родителите да върнат децата си, смята, че мястото на децата е в семейството им.

Източник: Varna24.bg


*******

Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck


Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.

Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.

Подкрепи благотворителна кауза

За реклама: https://novavarna.net/реклама

Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов