in

Добричката художествена галерия с щедро дарение

Снимка: Градска художествена галерия - Добрич

Художествената галерия в Добрич получи дарение от световноизвестния български художник проф. Стоимен Стоилов.

Дарението е картина с наименование „Ренесансов мотив“, живопис с размери 180х200 см; маслени бои на платно, моделин паста, молив. Големият художник сподели пред журналисти, че подарява своята картина на добричката галерия, защото е най – хубавата в страната. Той коментира и потребността на българския народ от изкуство, която не е намалявала и в най – тежките години.

За да изрази своята благодарност и признателност гост на Галерията бе и зам. – кметът „Хуманитарни дейности“ д-р Емилия Баева. Биографията и заслугите на проф. Стоилов към изобразителното изкуство на световно ниво бяха представени от директора на Галерията Евелина Ханджиева.

Стоимен Стоилов е роден във Варна през 1944 г. През 1972 г. завършва графика и илюстрация в Художествената академия в София и се връща в родния град. Работи графика, монументална живопис, илюстрации – илюстрирал е над 50 книги. Основател е на престижното Варненско международно биенале на графиката, „за да може българското графично изкуство да бъде съизмеримо със световното”, си спомня той в едно свое интервю.

Известни от този период са циклите му „Метаморфози на страха“, „Бестиарии“, Притчи“ и др.

 

 

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов