in

Откриха реновирания трети корпус на Икономическия университет във Варна (СНИМКИ/ВИДЕО)

Снимка: Нова Варна

Състоя се официалното откриване на реновирания Трети корпус /Колеж по туризъм/ на Икономически университет – Варна.

Тържествения водосвет беше отслужен лично Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан от 10.00 ч. във фоайето на сградата, бул. „Сливница“ 158 А.

Снимка: Нова Варна

Сред официалните гости на събитието бяха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който преряза лентата на модернизираната база заедно с ректора на ИУ – Варна проф. д-р Пламен Илиев, областният управител на Варненска област Стоян Пасев, кметът на Община Варна Иван Портних и други.

Снимка: Министър Красимир Вълчев/ Нова Варна

Колежът по туризъм е основно звено на Икономически университет – Варна. През настоящата 2018 г. се честват 55 години от създаването му. Той е приемник на първото в България висше училище за подготовка на специалисти за индустрията на туризма, хотелиерството, ресторантьорството и свободното време, създадено през 1963 г. и получило обществено признание като Институт по международен туризъм (ИМТ).

Снимка: Нова Варна

Министерският съвет издава Разпореждане № 811 от 8 ноември 1963 г. за създаване на Учебен комплекс по туризъм. Само след месец, през декември 1963 г., Учебният център за подготовка на туристически кадри е устроен в хотел „София“ – „Златни пясъци“, като учебен хотел по подобие на хотел “Du Midi” в град Давос, Швейцария.

Снимка: Нова Варна

Днес в колежа се обучават 700 студенти годишно, които успешно се реализират на пазара на труда в България и чужбина. В своята 55-годишна история той е подготвил близо 10 000 специалисти в редовна и 35 000 в задочна форма, които заемат ключови позиции на оперативни мениджъри и изпълнителски кадри, реализират се като предприемачи със собствен бизнес в сферата на туризма и свободното време у нас и зад граница.

Снимка: Нова Варна

С Решение № 892 от 20.10.2016 г. Министерски съвет безвъзмездно предостави за управление на Икономически университет – Варна настоящата сграда за нуждите на Колежа по туризъм. Базата е изцяло реновирана и от учебната 2017/2018 г. колежът се помещава в нея.

„1000 души да се борят за едно място в ИУ Варна и в частност – за Колежа по туризъм. Това пожела на учебното заведение областният управител Стоян Пасев. Да режем по-често ленти за образователната инфраструктура – с това послание той се обърна пък към кмета Иван Портних. Знаете, че образованието е един от сериозните приоритети на правителството. Това, което се случва тук е чудесно. Светли празници на всички!“ – добави областният управител.

Снимка: Нова Варна

Видео:

*******
Главен спонсор на наградата този месец:pizza-s-kvas
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов