in

България открива посолство в Абу Даби

Снимка: virginholidays.co.uk

България открива посолство в Абу Даби. Страната ни досега нямаше посолство в Емирствата, въпреки че дипломатически отношения с ОАЕ са установени през 1991 г.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава на работно посещение в Обединените арабски емирства, по време на което ще открие посолството на Република България в Абу Даби, съобщи МВнР, цитирано от offnews.bg.

Сред акцентите на разговорите на двустранните срещи е световното изложение Експо-2020, което ще се проведе в Дубай. Друга тема в срещите на министъра ще бъде начертаването на конкретни форми на сътрудничеството в сферата на инвестициите, икономиката, високите технологии, туризма, съобщи МВнР. Българска общност в Дубай наброява около 7000 души.

През декември миналата година правителството реши да отпусне 578 200 лв. за откриване на посолство на България в Абу Даби, Обединени арабски емирства. Абу Даби е ключов световен икономически и търговски център, откриването на българска дипломатическа мисия ще допринесе за развитието на политическите, икономическите, търговските и културните отношения между двете страни, съобщи тогава правителството.

Абу Даби е столицата на Обединените арабски емирства, както и столицата и най-големият град на емирство Абу Даби. Населението му е около 1 145 000 души. Градът е разположен на 27 метра надморска височина на югоизточния бряг на Персийския залив, на 130 километра югозападно от Дубай. Селището е основано в средата на XVIII век и става седалище на емирите през 1795 година.

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:pizza-s-kvas
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов