in

Предлагат ортопеди за награда „Варна“

Екипът на отделението по ортопедия и травматология към университетската болница „Света Марина“ с ръководител д-р Калин Михов е номиниран за награда „Варна“.

Предложението е от Медицинския университет „Проф. Д-р Параскев Стоянов“ и е за принос в развитието и прилагането на иновативни медицински методи и технологии в ортопедията.

Общо 7 личности и колективи са предложени тази година за награда „Варна“ в сферата на науката и висшето образование. Това стана ясно на заседание на експертната комисия за присъждане на отличието.

За индивидуална награда в хуманитарните науки е предложена проф. Виолеткаа Тачева, ръководител на катедра „Славянски езици и комуникации“ в Медицинския университет. Номинацията е за научно-творчески постижения, преподавателска дейност в областта на езикознанието и за общия й принос в утвърждаването на Варна като международен езиков център.

В сферата на природните науки предложението е за колектив с ръководител доц. д-р Валентина Тодорова – за научно постижение по проект „Проучвания на състоянието на морската околна среда и подобряване на програмите за мониторинг, разработени съгласно РДМС“. То е подадено от Института по океанология към БАН.

Икономическият университет предлага за индивидуална награда „Варна“ проф. д-р Росен Николаев за монографията му „Оптимизиране планирането на производствено-транспортни дейности на предприятието с относителни критерии“. За награда в същата сфера е номиниран и научен колектив с ръководител кап. II ранг проф. д-р Мирослав Цветков – за научния проект „Информационна система за екологичен мониторинг на морските пространства на Република България“. Предложението е от ВВМУ „Н. Й.Вапцаров“.

От морската Алма матер има и номинация за индивидуална награда в сферата на техническите науки. Тя е за проф. д.т.н. Николай Джагаров – за забележителни научни и педагогически постижения в областта на електротехниката, електроенергетиката и електрообзавеждането на корабите.

Проектът Студентска лаборатория „Варна – град за хората“, реализиран съвместно с Община Варна, също може да спечели награда. Тя ще е за научен колектив с ръководител проф. д.а.н. арх. Атанас Ковачев – декан на Архитектурния факултет на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”.

Предстои номинациите да бъдат гласувани от членовете на постоянната общинска комисия „Наука и образование“. Окончателното решение за тазгодишните носители на отличието ще бъде взето от Общинския съвет.

*******
Главен спонсор на наградата този месец:pizza-s-kvas
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов