in

Сешоарите за ръце бълват вредни бактерии, установиха учени

Помислете добре следващия път, преди да използвате сешоара за ръце в обществената тоалетна. Въпреки че употребата му изглежда много по-хигиенична от избърсването на ръцете в хавлия, се оказва, че това съвсем не е така.

Скорошно проучване установило, че сешоарите всъщност издухват и разпространяват бактерии от човешките фекалии. Учени от Университета в Кънектикът провели изследването, за да определят степента, в която сешоарите за ръце разпръскват вредни бактерии при употреба.

Логично е след ползване на тоалетна да затваряме капака на тоалетната чиния. Но ако водата се пусне при отворен капак, това причинява така наречената „тоалетна струя”, в която микроскопични части от човешки фекалии се разпръскват из въздуха. И това далеч не е най-неприятното. Тези частици се засмукват от сешоарите за ръце и после отново се издухват навън заедно с топлия въздух.

В изследването учените тествали сешоарите в мъжки и дамски тоалетни в три отделни помещения. Използвали табли, за да съберат бактериите, които сешоарите издухват. А резултатите определено оставят непрятно чувство в стомаха ни.

Таблите, подложени под сешоари за 30 секунди, събрали по 18 до 60 колонии с бактерии, докато таблите, които просто били оставени в помещението, без да са под сешоар, събрали по 15-20 колонии бактерии.

Учените предположили, че снабдяването на сешоарите с ХЕПА филтри би могло да намали количеството на бактериите. Те изпробвали филтрирането, но резултатите не се променили, което означава, че сешоарите ще продължат да представляват потенциален риск за здравето ни.

Източник: Independent.co.uk
Превод и редакция: „Нова Варна“

*******
Главен спонсор на наградата този месец:pizza-s-kvas
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/