in

Дни на отворените врати за празника на юриста в Районен съд – Варна

По традиция през месец април, когато се отбелязва Деня на Българската конституция и Професионалния празник на юристи и съдебни служители, отделните органи на съдебната власт провеждат инициативата „Дни на отворените врати“.

Така ще бъде и през настоящата 2018 година. В няколко поредни дни от празничната седмица, съдебната палата на площад „Тракия“, където се намират Районен съд –Варна и Районна прокуратура – Варна, ще отвори врати за срещи с млади хора – ученици и студенти от различни училища и университети в града, съобщават за Нова Варна от пресцентъра на Районен съд – Варна.

Конкретно на 16 април /понеделник/ и на 19 април /четвъртък/, в часовия интервал 10 – 11 ч., студентски групи от различни специалности на Икономическия университет ще имат възможност да направят информационен тур в съдебната палата, да се запознаят с достъпа до правосъдие, с функциите и спецификата в работата на отделните служби и звена. В една от съдебните зали през „Дните на отворени врати“ за студентите-икономисти ще се организира среща-разговор с действащи магистрати – съдии и прокурори, за да дискутират актуални теми на правна проблематика и възможностите за защита на права чрез съдебните институции.

Друг акцент от празничната за всички юристи седмица ще бъде провеждането на 18 април /сряда/, от 11 часа, на симулиран процес по наказателен казус в съдебната палата на площад „Тракия“. Той ще се реализира от ученици на Средното училище за хуманитарни науки и изкуства, с преподавател по „Етика и право“ Росица Тодорова. Съдиите Росица Шкодрова и Атанас Шкодров от „Наказателно отделение“ на Районен съд – Варна, както и прокурор Вяра Алексиева – говорител на Районна прокуратура – Варна, ще оказват методическата помощ и ще насърчават гимназистите за адекватното пресъздаване на симулирания съдебен процес. Съдействие при реализацията на конкретната проява ще осигуряват още представителите на Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към район „Одесос“ Снежанка Илиева и Германичка Германова, която е и настоящ съдебен заседател при Районен съд – Варна.

За 19 април от 11 часа е насрочено гостуване на сборна група ученици от три випуска на III ПМГ „Академик Методий Попов“. При тяхното посещение ще бъдат обобщени познанията им за работата на съдебната власт, на базата на наученото от поредицата изнесени лекции на правна тематика през двата учебни срока от действащи прокурори и съдии, по време на провеждането на Образователната програма “Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Съвместната образователната инициатива на ВСС и МОН, в която доброволно през настоящата учебна година се включиха магистрати от Районен съд –Варна и Районна прокуратура – Варна ще бъде финализирана именно в празничната седмица, с връчване на удостоверения за участие на възпитаниците на III ПМГ.

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:pizza-s-kvas
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов