in

Монети и накити от античността откриха в центъра на Пловдив

Снимка: 24 часа

Богатите находки са от терен в подножието на Античния театър, там ще вдигат офиси.

Над 200 антични и средновековни монети извади екипът на археоложката Елена Божилова при разкопки на частен имот в Пловдив в подножието на Античния театър. Там ще се строи офис сграда и това е наложило спасителни проучвания, съобщава „24 часа“.
На 4 метра дълбочина от съвременния пласт са се появили средновековни зидове, но вече се показват и изящни антични корнизи, каменни квадри и други архитектурни елементи.

В централната градска част на Пловдив винаги има изненади. През този парцел е минавало трасето на средновековна улица, която е широка 6 метра. Източно от нея е имало площад. Запазени са фрагменти от зидове от периода XI – XII век. Попаднахме на представителна жилищна сграда. Проучихме мазето. Открихме парчета цветни стенописи“, посочи Божинова.

По думите й останките от античността са между II и IV век. В момента се разкриват зидовете на сграда, строена с тухли и хоросанова спойка. Техниката на градежа се отнася към ранния римски период. Сградата се развива на изток и минава под булевард „Цар Борис Трети“, поясни археоложката.

Откритите монети са бронзови и сребърни, предстои да се почистят и идентифицират. Намерени са и фрагменти от луксозна вносна керамика, както и накити – стъклени мъниста, бронзов пръстен и апликации за колан. Работници са открили миниатюра на бронзово конче.

Една от работните хипотези за нахвърлените антични каменни материали е, че са влачени към съседния парцел, където е имало крепостна стена. Заради варварските нашествия на славяни и авари през XVI в. тя не е била довършена“, каза Божинова.

Тя е категорична, че ще копаят поне още 30 работни дни. Надява се при толкова много архитектурни елементи да се появи и надпис, който да даде точна информация за епохата и предназначението на строежа.

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:pizza-s-kvas
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов