in

Понеделникът след Томина неделя се нарича „Софинден“

Понеделникът след Томина неделя се нарича „Софинден”, „Сувия” или „Сувинден“ и почитаме въплътената Божия Премъдрост София.

Сред храмовете, посветени на Премъдростта Божия София, са „Св. София“ в Константинопол, „Св. София“ в нашата столица, както и в Солун, Охрид, Киев и др.

Денят е известен и като Софинден, той е празник на област София от 2002 г.

Според народните вярвания денят е лош и е добре да се спазват някои забрани. Жените не бива да перат и да сушат дрехите на домашните си. Не се варят мляко и млечни продукти, за да „не се повдига” и млякото на животните. Мъжете пък не копаят или засяват, защото се смята, че всичко посято ще изсъхне. Не се ядат яйца, за да не се обриват малки и големи.

Интересен обичай се изпълнява на територията на Северна България и Бесарабия. Преди изгрев слънце стопанката нарича ”Тука да остане топаллъка!” и „Кол да куца, кон да не куца, кол да куца, вол да не куца, кол да куца, чиляк да не куца!”, обивайки около дървен кол на оградата вълнен парцал.

Денят е познат и като втория ден от „Великден на умрелите”. Боядисаните червени яйца на Томина неделя се раздават за опрощение на греховетена починали близки.

Източник: epicenter.bg

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:pizza-s-kvas
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов