in

Шум от кормилото разсеял шофьорката на реното в катастрофата край Вакарел

Снимка: Цветан Томчев / Труд

Шофьорката на реното от касапницата на магистрала “Тракия” чула шум от кормилото, заради което кривнала надясно към автобуса.

Това разказаха разследващи, запознати с обясненията на Цвета Таскова.

От събота 29-годишната жена е подведена под отговорност за катастрофата на магистрала “Тракия“, при която загинаха шестима, а над 22-ма бяха ранени, съобщава „24 часа“.
Тя е приела изключително тежко случилото се. С нея е пътувал неин близък, който е свидетел по делото.

Основната теза на обвинението е, че най-вероятно реното на Таскова е ударило предната лява гума на автобуса, заради което той се е завъртял надясно, падайки в канавка. Как точно е станала катастрофата, ще кажат експерти, които трябва да излязат със заключение до 2 месеца.

Днес прокурор Мирослав Ангелов ще поиска Софийският окръжен съд да задържи за постоянно Таскова.

Разследващите стигат до обвинението на Таскова, след като експертна справка показала, че колата й е технически изправна. Не е готово обаче заключението на вещите лица за автобуса на „Юнион Ивкони“.

До неделя бяха разпитани над 30 свидетели.

Вземат се показания и от пострадали, които все още лежат по столични болници. От прокуратурата дори откриха телефон, на който свидетели на катастрофата да се свържат с прокурор Ангелов. Номерът е 0886 88 2531. Важни за разследването са преки очевидци от 2-3 коли, които са се движили зад рейса и реното на Таскова. Те не са спрели и са продължили пътя си.

По делото тепърва предстои вещи лица да установят дали, ако пасажерите са били с колани, е щяло да има загинали.

Един от пострадалите заяви, че не е видял колани в автобуса. Те стоят долу ниско на седалката от лявата страна, а закопчалката е от дясната. Хипотетично можем да допуснем, че пътниците трудно забелязват тези колани, въпреки че желаещият да го намери много лесно и бързо го намира“, обясниха от „Юнион Ивкони“.

Нощта срещу неделя е преминала спокойно за ранените пътници, които бяха настанени в „Пирогов“, съобщиха от спешния институт. 13-годишното момче остава в детската реанимация на болницата и днес. То е в стабилно състояние, а направените контролни изследвния показват, че белият му дроб вече е разгънат и притокът на кислород към организма – възстановен.
Майка му е изписана от травматологията, където беше приета заради наранявания по ръката. Другата жена продължава да е в хирургията без непосредствена опасност за живота към момента.

49-годишната Антоанета Орлова – бивш треньор на волейболния клуб “Смолян”, а преди това и състезателка, е сред жертвите на зверската катастрофа на „Тракия“. В града се говори, че тя е загинала най-напред от общо 6-те жертви.

Родопчанката се качила на автобус от Стара Загора. Съпругът й Владимир, известен в Смолян като Вовата, е треньор в Стара Загора. Тя смятала да пътува в друг час, но променила решението си и се качила на злополучния автобус на „Юнион Ивкони“. Тя, съпругът й и близо 40 ентусиасти преди 13 години създадоха волейболния клуб „Смолян“. Владимир пое тогава тренировките на юношите, а Антоанета стана наставник на момчетата, напомни тогавашният президент, а сега главен експерт и ръководител на всички спортни клубове в община Смолян Христо Богомилов.

Самата Антоанета и съпругът й са били състезатели на волейболния клуб „Родопа“. Вова-та. който е роден в Русия, е шампион в родината си и шесткратен шампион на Молдова, преди да дойде в България. След като прекратил кариерата си, е бил треньор в Перник, Бургас, Варна. Тренирал и проектоолимпийци в националните гарнитури.

Тони беше добър човек. Красива жена. Всеотдайна в попрището, което си бе избрала – волейбола“, казва бившият й съученик от строителния техникум в Смолян, който сега е режисьор и поет – Крум Филипов.

Двамата със съпруга й се пренесли да живеят от Смолян в Габрово. От година и половина обаче са в Стара Загора, където Антоанета работи за създаване на детско-юношеската школа, казаха нейни близки. Спортното семейство няма деца.

Тленните й останки са освободени от разследващите от София и предоставени на близките й. Антоанета има майка и сестра, които са в родния й град.

Тя ще бъде погребана в Смолян в понеделник, като поклонението е предвидено от 12 до 13,30 часа в църквата “Св. Висарион Смоленски“.

Междувременно се разбра, че шестата жертва на автобуса ковчег, катастрофирал край Вакарел, е от айтоското село Черноград. 50-годишната Фатмегюл Шериф е осмият пътник, качил се от Айтос за София във фаталния петък. Жената пътувала за летището да хване самолет за Франция, където щяла да гостува на дъщеря си.
От общината в Айтос поднесоха съболезнования на близките на загиналата и обещаха да подпомогнат семейството й в трудния момент. Сред пътниците в автобуса имало и студент от Айтос, но той се отървал с по-леки травми на ръцете и бил опериран в София.

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:pizza-s-kvas
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов