Категории: България

Шум от кормилото разсеял шофьорката на реното в катастрофата край Вакарел

Реклама

Шофьорката на реното от касапницата на магистрала “Тракия” чула шум от кормилото, заради което кривнала надясно към автобуса.

Това разказаха разследващи, запознати с обясненията на Цвета Таскова.

От събота 29-годишната жена е подведена под отговорност за катастрофата на магистрала “Тракия“, при която загинаха шестима, а над 22-ма бяха ранени, съобщава „24 часа“.
Тя е приела изключително тежко случилото се. С нея е пътувал неин близък, който е свидетел по делото.

Основната теза на обвинението е, че най-вероятно реното на Таскова е ударило предната лява гума на автобуса, заради което той се е завъртял надясно, падайки в канавка. Как точно е станала катастрофата, ще кажат експерти, които трябва да излязат със заключение до 2 месеца.

Днес прокурор Мирослав Ангелов ще поиска Софийският окръжен съд да задържи за постоянно Таскова.

Разследващите стигат до обвинението на Таскова, след като експертна справка показала, че колата й е технически изправна. Не е готово обаче заключението на вещите лица за автобуса на „Юнион Ивкони“.

До неделя бяха разпитани над 30 свидетели.

Вземат се показания и от пострадали, които все още лежат по столични болници. От прокуратурата дори откриха телефон, на който свидетели на катастрофата да се свържат с прокурор Ангелов. Номерът е 0886 88 2531. Важни за разследването са преки очевидци от 2-3 коли, които са се движили зад рейса и реното на Таскова. Те не са спрели и са продължили пътя си.

По делото тепърва предстои вещи лица да установят дали, ако пасажерите са били с колани, е щяло да има загинали.

Един от пострадалите заяви, че не е видял колани в автобуса. Те стоят долу ниско на седалката от лявата страна, а закопчалката е от дясната. Хипотетично можем да допуснем, че пътниците трудно забелязват тези колани, въпреки че желаещият да го намери много лесно и бързо го намира“, обясниха от „Юнион Ивкони“.

Нощта срещу неделя е преминала спокойно за ранените пътници, които бяха настанени в „Пирогов“, съобщиха от спешния институт. 13-годишното момче остава в детската реанимация на болницата и днес. То е в стабилно състояние, а направените контролни изследвния показват, че белият му дроб вече е разгънат и притокът на кислород към организма – възстановен.
Майка му е изписана от травматологията, където беше приета заради наранявания по ръката. Другата жена продължава да е в хирургията без непосредствена опасност за живота към момента.

49-годишната Антоанета Орлова – бивш треньор на волейболния клуб “Смолян”, а преди това и състезателка, е сред жертвите на зверската катастрофа на „Тракия“. В града се говори, че тя е загинала най-напред от общо 6-те жертви.

Родопчанката се качила на автобус от Стара Загора. Съпругът й Владимир, известен в Смолян като Вовата, е треньор в Стара Загора. Тя смятала да пътува в друг час, но променила решението си и се качила на злополучния автобус на „Юнион Ивкони“. Тя, съпругът й и близо 40 ентусиасти преди 13 години създадоха волейболния клуб „Смолян“. Владимир пое тогава тренировките на юношите, а Антоанета стана наставник на момчетата, напомни тогавашният президент, а сега главен експерт и ръководител на всички спортни клубове в община Смолян Христо Богомилов.

Самата Антоанета и съпругът й са били състезатели на волейболния клуб „Родопа“. Вова-та. който е роден в Русия, е шампион в родината си и шесткратен шампион на Молдова, преди да дойде в България. След като прекратил кариерата си, е бил треньор в Перник, Бургас, Варна. Тренирал и проектоолимпийци в националните гарнитури.

Тони беше добър човек. Красива жена. Всеотдайна в попрището, което си бе избрала – волейбола“, казва бившият й съученик от строителния техникум в Смолян, който сега е режисьор и поет – Крум Филипов.

Двамата със съпруга й се пренесли да живеят от Смолян в Габрово. От година и половина обаче са в Стара Загора, където Антоанета работи за създаване на детско-юношеската школа, казаха нейни близки. Спортното семейство няма деца.

Тленните й останки са освободени от разследващите от София и предоставени на близките й. Антоанета има майка и сестра, които са в родния й град.

Тя ще бъде погребана в Смолян в понеделник, като поклонението е предвидено от 12 до 13,30 часа в църквата “Св. Висарион Смоленски“.

Междувременно се разбра, че шестата жертва на автобуса ковчег, катастрофирал край Вакарел, е от айтоското село Черноград. 50-годишната Фатмегюл Шериф е осмият пътник, качил се от Айтос за София във фаталния петък. Жената пътувала за летището да хване самолет за Франция, където щяла да гостува на дъщеря си.
От общината в Айтос поднесоха съболезнования на близките на загиналата и обещаха да подпомогнат семейството й в трудния момент. Сред пътниците в автобуса имало и студент от Айтос, но той се отървал с по-леки травми на ръцете и бил опериран в София.

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:
Спонсор допълнителна награда:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

В навечерието сме на Велики понеделник. Какво трябва да направим утре

Утре е Велики понеделник. Вярва се, че на този ден Иисус Христос влиза в Йерусалимския…

преди 8 часа

Воден ад: Пълна лодка с мигранти потъна край гръцки остров

Стана ясно, че гръцката брегова охрана е открила тяло на мъж, за когото се предполага,…

преди 8 часа

Моторист загина в тежка катастрофа

Стана ясно, че мотоциклетист е загинал на ул. "Оборище" в Лясковец. Произшествието е станало около…

преди 8 часа

Защо папата влиза в затвор във Венеция

Стана ясно, че папа Франциск замина днес със самолет за Венеция на първото си пътуване…

преди 11 часа

Колко струва агнешкото дни преди Великден

Стана ясно, че от 17 лв. до 28 лв./кг. струва агнешкото за Великден на най-стария…

преди 11 часа

Димитър Главчев се отказва от новата си заплата

Стана ясно, че Димитър Главчев няма да получава заплата като министър на външните работи. Той зае…

преди 11 часа