Хората с увреждания имат нужда от достъпна градска среда във Варна

Кадър: БНТ
Кадър: БНТ

Недостъпната градска среда е една от сериозните бариери пред хората с увреждания във Варна в стремежа им да водят пълноценен живот.

Пред това предизвикателство те са изправени всеки ден. За пореден път организациите на хората с увреждания в града настояват за решаването на този проблем, съобщава bnt.bg.

За да бъдат чути хората с увреждания във Варна, връчиха протестна нота до областния управител на Варненска област Стоян Пасев.

Те искат да се гарантират конституционните им права.

Бончо Бонев, представител на гражданите с увредено зрение, споделя исканията на хората с увреждания: “Адекватно здравеопазване, достъп до образование, премахване на бариерите в архитектурната, информационната и транспортната среда.“

Първата бариера пред тях е недостъпната градска среда.

“Това са тротоари, улици, скосявания, транспорт, работно място.“, разказва Обретен Михов, Дружество на инвалидите „Бриз“ във Варна.

Създаването на достъпна градска среда за хората с увреждaния е уредено в Наредба номер 4 от 2009 година. Всяка община е длъжна при изготвянето и изпълнението на инфраструктурни проекти и строителството на обществени сгради да се консултира с представители на хората с увреждания. Във Варна за последните 9 години това се е случило само веднъж.

Обретен Михов, Дружество на инвалидите „Бриз“ във Варна: “Те може и да са ни чули, но дали ни разбраха, не знам, защото си разменихме контакти и имейли, за да може, когато се прави проектът, да се видим отново. Ами, дойде вече време да се изпълняват тези проекти и още никой не ни е повикал.“

По данни на Асоциацията на хората с увреждания столицата София е лидер по осигуряването на достъпна среда за хората с увреждания. Варна се нарежда на четвърто място след Пловдив и Бургас.

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:pizza-s-kvas
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Снимка: svetimesta.com

Застрояват нови 83 хектара край Синеморец и Резово

Снимка: Фейсбук

Българка представя снимки на морски фарове от над 25 държави във Варна