in ,

Тесто с жив квас – три съставки, време и любов (СНИМКИ)

Една от най-важните в глобален мащаб тенденции, които определят бъдещето в храненето, е нарастващият интерес на хората към здраве и благоденствие. Това налага промени както в хранителната промишленост, така и в кулинарията. Хората осъзнаха необходимостта от замяната на химическите добавки с консумация на продукти, получени по естествен път. Всичко това се налага поради болестите, които произтичат от стреса, замърсяването и храненето с некачествени продукти.

Хората обръщат своите вкусове към по-автентични, традиционни храни. Хлябът е традиционна храна в България от векове. В миналото бабите са приготвяли хляба си безквасен или с квас. Комбинацията от брашно, вода и разнообразни бактерии бил сигурен начин да се получи пухкав, вкусен и здравословен хляб с леко кисел вкус. Хлябът с квас е имал важно място както на българската трапеза, така и в народните ритуали. Според традициите, да остане къща без квас било на сиромашия. За разлика от хляба, приготвен с мая, този с квас изисква повече време за втасване, но пък е далеч по-здравословен. Хората винаги са оставяли по малко стар квас, за да подквасят новия хляб на важни празници, символизиращи новото начало, като сватба или Нова година, когато идвало време да се захване чисто нов квас.

В днешния забързан съвременен свят се забелязва ренесанс на вкусния, здравословен и дъхав хляб с естествен квас. Модерният човек забави крачка и потърси начин да продължи да живее здравословно в необятната история на света и в заветите и познанията на дедите ни.

Защо е полезен квасът? Той е богат на калций, желязо и магнезий. Съдържа витамин С, витамин В6 и др. Квасът преработва сложните въглехидрати на зърното и ги прави по-лесно за усвояване от човешкия организъм. Регулира естествената микрофлора на стомаха, което е благоприятно за процесите на метаболизъм. Термофилните дрожди в маята, които не се срещат естествено в природата, може да нарушат хранителната система, а от там естествения баланс на човека. И това, което хората разбират, когато  започнат да консумират хляб с естествен квас е, че изчезва дискомфортът на подутия корем.

В какво се крие тайната на тестото с квас? Тайната на тестото с квас – според майсторите – се състои от три съставки: вода, брашно и любов. Чрез дългосрочна и бавна ферментация между 24-48 часа, което е важна част от производството на тесто с квас, хранителните вещества като желязо, цинк и магнезий, антиоксиданти, фолиева киселина и други витамини от група В стават по-лесни за абсорбиране от организма на човека. Диабетиците също могат да консумират тестени продукти, приготвени с естествен квас, защото той води до намаляване на кръвната захар, за разлика от всеки друг хляб или тесто за пица, омесено с мая. Хората, които имат чувствителност към глутен също могат да консумират продукти с квас, защото именно процесът на ферментация превръща глутена в полезни аминокиселини, които се усвоят напълно. Хлябът или пицата с квас се препоръчват и на хората с наднормено тегло, които могат да си позволят да го включат в менюто си и да топят килограми.

Може да поръчате пица с естествен квас за дома на телефон 070029900

или online тук http://dostavka.stariachinar.com/index.php?route=product/category&path=81_68

*Спонсорирана публикация

*******
Главен спонсор на наградата този месец:pizza-s-kvas
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/