in

Варненски ученици и студенти ще се борят на „Национална кулинарна купа“ в Пловдив

Два отбора от ученици и студенти във Варна ще мерят сили на „Национална кулинарна купа“ 2018 в гр. Пловдив.

Младежите ще се състезават в различни категории – учениците от Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ в „Млад готвач на България“ и „Млад хлебар – сладкар на България“.

От друга страна, студентите от Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт, Варна ще се състезават в категорията за по-опитни – „Готвач на България“ със собствен отбор, където ще мерят сили 8 екипа с готвачи от цялата страна (според организаторите).

Отделно, варненския кулинарен институт ще излъчи и индивидуален състезател. Темата за отборите тази година е „Иновация – трактовка на популярни френски ястия“, а за индивидуалните състезатели е „Модерна класика – българска история“.

Интересното е, че в отборът на студентите участват младежи от България, Ирландия и Хондурас, част от тях с опит от Мишлен ресторанти, което се случва за пръв път в състезанието „Национална кулинарна купа“. Кулинарният форум се организира от „Българската асоциация на професионалните готвачи“ – сред известните шефове, които ще присъстват са и шеф Иван Манчев и шеф Андре Токев.

От своя страна учениците ще се борят с класиралите се на регионалните състезания професионални и профилирани гимназии от България. Миналата година варненската гимназия по туризъм зае втори места в две категории „Млад готвач на България 2017“ и „Млад пекар – сладкар 2017“. Събитията се организират в Пловдивския панаир на 20-ти и 21-ви април, където ще има общо над 100 състезателя.

Освен в категориите за сладкар-пекар и готвач, варненската гимназия ще бъде представена в съревнования по барманство и сервиране. Събитията организирани от МОН за учениците са част от националните състезания на всички професионални гимназии от различни области в цялата страна, на които ще се включат стотици гимназисти.

*******
Главен спонсор на наградата този месец:pizza-s-kvas
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов