in

Представленията на аудиовизуалния спектакъл „Легенди от Аладжа манастир“ започват през юни

Снимка: https://experience.bg

Очаква се представленията на аудиовизуалния спектакъл „Легенди от Аладжа манастир“ да започнат през юни.

Това каза за Радио „Фокус” – Варна Валери Кинов, дългогодишен уредник на музея и архитектурен паметник на културата Аладжа манастир край Варна.

По думите му тогава се очаква да пристигнат първите туристи. Валери Кинов припомни, че първите години при представяне на спектакъла прожекциите са били два пъти седмично, но от миналата година заради финансови съображения представленията са намалени на едно седмично – в неделя.

Валери Кинов уточни, че в момента се водят преговори с туроператори и има вероятност спектакълът да бъде изместен в събота, но жителите и гостите на града ще бъдат допълнително информирани.

Спектакълът „Легенди от Аладжа манастир’ е съвместна продукция на Продуцентска къща ЦСМ – София и Регионален исторически музей – Варна и е посветен на 150-годишнината от рождението на основоположниците на българската археология – братя Карел и Хермин Шкорпил.

Парковото, ефектното и художественото осветление и озвучаване са проектирани и изпълнени от варненската фирма за светлинен дизайн. Спектакълът е изграден по мотиви от книгата на Валери Кинов „Легенда за Аладжа манастир“, но включва и елементи, които представят културно-историческото наследство на Варна и Варненския регион от най-дълбока древност.

Върху скалния масив, в който са издълбани килиите на манастира, се преплитат по уникален начин не само звукови и светлинни ефекти, но се проектират и филмови етюди, което като творческо решение няма аналог в цяла Югоизточна Европа.

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:pizza-s-kvas
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов