in

Започна „парадът“ на над 50 000 лалета в Ботаническата градина в Балчик

Снимка: Дарик Добрич

Над 50 000 лалета красят Ботаническата градина в Балчик през тази пролет, съобщи за Дарик ръководителят на градината Валя Мажкарова.

Така нареченият „парад на лалетата“ ще може да се види в пълния му разкош в края на април и началото на май. И сега обаче феерията от цветове и форми е забележителна. В момента са разтворили цветове средно ранно цъфтящите видове, а късните още са на пъпки, поясни Мажкарова.

Тази година са засадени 17 нови сорта. Най-атрактивните, цъфтящи в момента, са божуровидните лалета. Интерес представлява и друг нов сорт – „Бел епок”, кичесто бежово-кафяво лале. Нов за градината е и сортът „Евъргрийн” – уникално лале със зелени венчелистчета и листа. Предстои да цъфнат 4 сорта черни лалета, сред тях има един нов, френски, от клас ресничести.

През есента са засадени общо над 70 000 броя пролетноцъфтящи луковични видове, посочи Валя Мажкарова.

През лятото ще се акцентира на нови сортове бегонии, тагетиси, салвии, мушката и сакъзи. Подготвят се и разсади от различни билки за Еньовден, те ще бъдат поставени в билковата градина и в сектор лечебни растения.

лалета Ботаническа градина Балчик
Дарик Добрич

„В страницата на Университетските ботанически градини любителите на цветя могат да видят акцентите в момента. Качваме информация за новите видове, за всичко забележително, което имаме, както и за събитията през сезона”, допълни ръководителката на Ботаническата градина.

В същото време през последните три дни на открито се изнасят и експонират уникалните кактуси и сукуленти, с които е известна градината.
Всички топлолюбиви кактуси прекарват студените месеци в зимната оранжерия на Ботаническата градина. Има обаче и растения, които успешно зимуват на открито и издържат на температури дори до минус 20-30 градуса. Градината има 12 такива вида.

Цялата колекция кактуси и сукуленти наброява около 3900 вида, а навън се изнасят над 40 вида едроразмерни растения. Особено интересно с внушителните си размери е „Агаве Американа”. Още по-тежки са опунциите – те достигат до 500-700 кг. и 3 метра височина.

Някои от най-тежките екземпляри се носят на ръце, с помощта на колове. Тази година за изнасянето на кактусите са ангажирани 16 работници.

*******
Главен спонсор на наградата този месец:pizza-s-kvas
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов