in

Задържаха виновния за инцидента с ранените полицаи на мача ЦСКА – Левски

Снимка: btvnovinite.bg

Полицията е задържала заподозрян за хвърлената бомбичка, която рани двама полицаи на мача ЦСКА-Левски на 18 април.

Младежът сам се явил в полицията снощи в късните часове. Мъжът е разпознат от видеозаписите на камерите на стадиона от татуировка на крака. Събрани са достатъчно доказателства, извършителят е 24-годишен мъж, няма регистрации и не е осъждан, съобщават от пресцентъра на МВР за Нова Вест.

В момента той е задържан с прокурорска мярка за 72 часа, в понеделник материалите по делото ще бъдат внесени в съда и ще се поиска постоянна мярка за задържане под стража, каза градският прокурор Емилия Русинова.

По думите й, извършени са множество процесуално-следствени действия, разпитани са 64 свидетели, основно футболни запалянковци, както и близки и роднини на задържания, пред които той е признал за деянието. Иззети са видеоматериали, за които са назначени видеотехнически експертизи, иззети са и дрехите на задържания, с които е бил по време на инцидента.

Според директора на СДВР старши комисар Ивайло Иванов още в петък на обяд е установена самоличността на заподозрения. Първоначално той се е опитал да се укрие, въпреки това е осъществен контакт с него и вчера се е явил с адвокат в полицията „Първите му думи към нас бяха, че съжалява за стореното. Той често ходи на мачове, близък е до твърдото ядро на агитката на „Левски“, не е регистриран с криминални деяния. Твърди, че друг му е дал бомбичката и той е я е хвърлил по пистата“, каза Иванов.

Градският прокурор на София поясни, че от 5 до 15 години е предвиденото наказание, обвинението е за причинена тежка телесна повреда на повече от един служител на МВР по хулигански подбуди.

Ивайло Иванов обяви, че още за мача в идната сряда на Националния стадион „Васил Левски“ ще има нови видеокамери и оптична мрежа. Това е първи резултат след проведената работна среща на МВР, ММС, БФС и народни представители миналия петък. По думите му сега се започва от Националния стадион и ще се повишава сигурността на всички останали терени у нас.

Инцидентът стана в сряда на почивката между полувремената в супер сблъсъка от 30-ия кръг на Първа лига между ЦСКА и Левски, игран на националния стадион „Васил Левски“.

От Сектор „Б“ беше хвърлена самоделна бомбичката, която счупи стъклена врата на един от изходите на стадиона и рани двама униформени служители – 24-годишната Гергана Зашева и колегата й Петър Иванов.

Гергана Зашева претърпя сложна операция в столичната болница „Царица Йоанна-ИСУЛ“. Лекарите предупредиха, че едва след няколко месеца ще се разбере дали зрението й ще се възстанови напълно.

Колегата й Петър Иванов се отърва по-леки наранявания и без болничен престой. Дни след инцидента той призова привържениците, които правят тези неща, „да се замислят, че там в публиката може да е и техен роднина”.

Заради инцидента бе проведена светкавична полицейска операция. Задържани бяха над 40 души, но след разпити всички бяха освободени. Спортното и вътрешното министерства пък стигнаха до извода, че са нужни законодателни промени, като една от обсъжданите идеи е въвеждане на поименни билети.

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:pizza-s-kvas
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов