in ,

Силата на човешкия дух или как една варненка отново тръгна по пътя на светлината на морските фарове

Снимка: Facebook

Бела Бенова е пътешественик, писател, фотограф. Родена е във Варна, а от малка се занимава любителски и професионално с фотография.

Снимка: Нова Варна

„Нова Варна“ присъства на изложбата на Бела, която се състоя в Социалната чайна в града и ще продължи до 3 май. Там всеки желаещ ще може да си закупи от нейните прекрасни фотографии, като на мястото на закупената бива изложена друга, съвсем нова.

Вече дванадесет години интересът й към морските фарове я води по крайбрежията на десетки държави в пътешествия с велосипеди, лодки и кораби.

Снимка: Нова Варна

През лятото на 2007г. пътешества из България и осъществява първия си проект за посещение и заснемане на навигационните светлини на Черно море – „Великопътешествие по българските фарове“.

Когато е започнала пътешествието си из България, Бела не е познавала фаровете добре, но чрез велосипеда си е успяла да достигне до такива кътчета, които днес вече са реставрирани, променени и усъвършенствани.

Снимка: Нова Варна

Пет години пише книга, включваща 250 черно-бели авторски фотографии, и през 2013г. я издава с името “ По пътя на пулсиращата светлина“. Това е дебютната книга на пътешественичката, след която издава още сборник , съчетаващ стихове и авторски снимки на рисувани врати от остров Мадейра. Издава и дневник в проза , илюстриран също с авторски кадри.

Снимка: Нова Варна

В изложбата „Дом на светлината – Морски фарове“, която ще продължи във Варна до 3 май във Социалната чайна, Бела Бенова представя цветни фотографии на морски фарове от няколко десетки държави, заснети в интервала 2007 – 2018г.

Снимка: Нова Варна

Велопътешествията на авторката започват с посещение и заснемане на всички навигационни светлини по  Българското Черноморие, като част от изложбата е и един варненски символ – Фарът на Галата.

Фар – Галата / Снимка: Нова Варна

Екип на „Нова Варна“ видя, че тази картина от остров Анастасия е една от най-харесваните от всички, дошли да разгледат изложбата на Бела.

Снимка: Нова Варна

През 2008г. Бела документира всички черноморски фарове на Румъния. Следващите велосипедни пътешествия я отвеждат по бреговете на Черна гора, Хърватска, Словения, Италия, Гърция, Европейска Турция, Германия и Полша. В изложбата са включени и и снимки от кратки посещения в Скандинавските страни, Шотландия, Ирландия, Франция, Испания, Латинска Америка, Карибския басейн и др.

Снимка: Нова Варна

Тежка катастрофа кара Бела да прекъсне любимото си занимание за известно време, докато не се възстанови напълно. Волята и желанието да продължи по пътя на мечтите си не и дават покой и след като е напълно готова, отново се качва на колелото и продължава да пътешества.

Главен фар – Ливорно, Италия / Снимка: Нова Варна

 

Специално за „Нова Варна“ Бела Бенова даде ексклузивно интервю, проведено от Християн Тилкиян.

Защо точно във Варна решихте да направите изложбата си ?

Задължително беше. Аз съм от Варна, а изложбата има цикличен характер. Тук идват най-вече нови фотографии, тези, които се повтарят са фаровете от България, които ще представям и в другите градове по маршрута.

Кои градове сте избрали за „Дом на светлината – Морски фарове“, освен Варна?

Бургас. Имам покана и от Казанлък в „Музея на фотографията“, надявам се да успея да я представя в Шабла и Балчик. Имам и една много мила покана от Оряхово, където също ще се опитам да се отзова тази година.

Кое е най-интересното преживяване, което сте имали по пътя на светлината?

Любимата ми фарова локация в любимата ми държава Ирландия, видях двата стари фара, имах един момент като поклонение, като уединение, не слязох 50м по-надолу и не заснех действащото към момента  съоръжение. 5 години по-късно, цъкайки си в „Google Maps“ видях, че същинския фар бил там, беше странен момент. Обърнах го на смях, но си обещах цяла Ирландия да я мина с колело.

Колко време ви „изкара“ от играта това произшестие?

Катастрофата беше тежка. Имах потрошени кости, имах късмета, че катастрофата се случи в началото на есента, пролетта се стабилизирах и можех да ходя, но имах страх и притеснение и не рискувах да тръгна. Но миналата година компенсирах и направих две пътешествия в едно и също лято.

Какво ще пожелаете на читателите на „Нова Варна“?

Да следват светлината, да не забравят, че пътят към дома винаги ще бъде осветен, защото винаги ще има кой да ги чака, и да следват мечтите си.

*******
Главен спонсор на наградата този месец:pizza-s-kvas
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов