in

Жена, парализирана от врата надолу, написа книга с очи

Снимка: SWNS

Млада жена, останала парализирана след инсулт, успя да напише книга, използвайки единствено очите си.

29-годишната Миа Остин била само на 21, когато инсулт я оставил напълно неподвижна и без да може да говори. Тя била диагностицирана със синдрома на заключения човек – състояние, което лекарите описват като най-близко до това да бъдеш погребан жив. Тя може да вижда, чува и мисли нормално, но не може да мърда от врата надолу и се храни чрез тръба.

Единственият начин за комуникация при Остин е чрез движения на очите и таблица с азбуката. Този метод тя използвала, за да напише книгата си, озаглавена „Като мигване на окото”. Книгата, която ще излезе на 27 април, разказва за живота на Остин след инсулта.

Снимка:SWNS

Тя пише: „Събудих се сутринта на 16 ноември без никакво предчувствие какво ще се случи, защото отидох на работа както обикновено, после на фитнес. Обадих се на майка ми да ѝ кажа, че не се справих добре във фитнеса, а тя ми отвърна „Винаги има утре”. Каква ирония!”
След инсулта, който Остин преживяла в дома си, лекарите предупредили семейството да очаква най-лошото. Те не вярвали, че Остин ще оживее до другата сутрин. Докато се подготвяли да изключат поддържащата апаратура, Остин отворила очи. Въпреки че била напълно неподвижна, лекарите установили, че тя вижда, чува и мисли.

Майка ѝ споделя, че се гордее с нея и книгата, която е написала. Отнело ѝ година да напише книгата, избирайки буквите с поглед, една по една.

Снимка: SWNS

Книгата съвсем не е единственото постижение на Остин. През 2017 тя завършва курс по криминология, а след това се записва и на нов курс по криминално право.

Преди инсулта Остин работела като туристически агент, занимавала се и с благотворителност. Сега има компютър, който регистрира накъде е насочен погледът ѝ и произнася думите вместо нея.

Източник: Independent.co.uk

Превод и редакция: „Нова Варна“

*******
Главен спонсор на наградата този месец:pizza-s-kvas
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/