in

32 години от ядрената катастрофа в Чернобил (СНИМКИ)

Снимка: felfedes.hu

На 26 април 1986 г. в 1:23 ч четвърти реактор в съветската атомна електроцентрала „Чернобил“ експлодира, предизвиквайки най-мощната ядрена катастрофа в историята на човечеството.

Реакторът бе напълно унищожен и огромно количество радиоактивни вещества бяха изпуснати в околната среда.

Аварията предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, които преминават над части от Съветския съюз, Източна Европа и Скандинавия. Трудно е да се каже колко точно са преките и косвените жертви на трагедията.

Според доклад на „Грийнпийс“ от 2006 г., Чернобилската катастрофа е довела до над четвърт милион случая на рак, от които почти 100 хиляди са се оказали фатални. У нас аварията е премълчана.

Инцидентът се разглежда като най-големият по рода си в историята на ядрената енергетика, като пострадали хора и икономически загуби. 134 души получили лъчева болест в една или друга степен. Повече от 115 хил. души от 30-километровата зона са евакуирани.

Според доклад на ООН от 1995 г. броят на пряко и косвено пострадалите от аварията в Чернобилската АЕЦ е 9 млн. души.

Радиоктивен дъжд се изсипва чак над Ирландия. След експлозията се образува огромен радиоактивен облак, който покрива почти цялата територия на Европа и дори пада на земята в Ирландия под формата на ядрен дъжд.

За да се елиминират последиците, бяха мобилизирани значителни ресурси, повече от 600 хиляди души участваха в ликвидирането на последствията от аварията.

Какво се случи и по чия вина все още се спори повече от четвърт век. Някои анализи показват, че единственият начин да се достигне до аварийна ситуация от такъв мащаб е комбинация от неправилни действия на персонала и конструктивен дефект във водещата част на управляващите реакцията пръти.

Днес 30-километровата зона около централата, заедно с призрачния град Припят, са недостъпни за обикновените хора.

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:pizza-s-kvas
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов