in

Археологическият сезон във Варна – изключително успешен

Последният археологическия сезон беше изключително успешен.

Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна гл. асистент, д-р Мария Манолова, завеждащ отдел „Археология“ към Регионалния исторически музей – Варна.

По време на изкопни дейности, се проучиха два парцела, които бяха в центъра на резерват „Одесос“, и в единият от тях намерихме неподозиран за нас ранен занаятчийски квартал – с пещи за производство на керамика, който датира от 2-та половина на II век. Освен това, там успяхме да локализираме една голяма сграда, която, може би, е била хореум в III век т.е. голямо складово помещение за зърно. Много интересни бяха резултатите и от още два обекта, които се проучваха в „Одесос“. Единият от тях е парцел, който е в непосредствена близост до Римските терми. Обектът беше много интересен, тъй като се оказа, че там има сакрално място с много ритуални тракийски ями“, допълни д-р Мария Манолова.

Тя каза още, че е била проучена и сграда, от по-късно време, която е имала резиденциални функции през ранновизантийския период. „Средновековието също беше застъпено, с останки от различни постройки, стопански ями и други.

Оказа се, че обитаването на резерват „Одесос“ още веднъж беше потвърдено и е без прекъсване от IV-ти III-ти век п.н. ера до края на османския и възрожденски период“, каза още експертът. Д-р Манолова допълни, че още преди началото на активния археологически сезон в хода на строителните дейности в резервата е открита кула от ранновизантийската крепостна стена.

Тя добави, че при започване на летния сезон експертите са имали шанс да попаднат на много интересни резултати.

„Освен по тези находки продължиха и редовните археологически разкопки на двете средновековни крепости – „Кастрици“ и „Петрич кале“, на ранновизантийския манастир „Джанавара“, на халколитното селище, което се намира в близост до село Суворово, което е също проект на Варненския музей, който се осъществява вече 5-та година. Продължиха и проучванията на средновековния манастир „Караач теке“. От всички обекти имаме много интересни резултати и находки“, подчерта д-р Мария Манолова.

*******
Главен спонсор на наградата този месец:pizza-s-kvas
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов