in

Високоплатените работници у нас получават над 5 пъти повече от нископлатените

Разликата в средната заплата на най-ниско и най-високо платените работници в България е близо пет пъти и половина, сочат данните на КНСБ за доходите. С най-ниски заплати са заетите в ресторантьорството – 580 лв. Най-високи – в информационните технологии – 3150 лв.

Средната работна заплата в България, която по последни данни е 1060 лв., изостава между 5 и 10 пъти спрямо старите-страни-членки на ЕС и около 2 пъти спрямо новите. В Унгария например, тя е 955 евро, а в Дания – 5191, предаде БНР.

Заплатите в България ще достигнат 60% от средните в Евросъюза до 2022 година, ако в следващите 5 години се увеличават поне с 11-12 на сто, сочи годишния доклад на КНСБ за състоянието на доходите. Възнагражденията у нас в момента са около 46% от средно европейските, отчитат от синдиката и настояват за изпреварващо нарастване на заплатите над производителността на труда.

Процесът на приближаване на заплатите в България към средните в Европейския съюз се ускорява през последните години, сочат данните на КНСБ. Главният икономист на синдиката Любен Томев заяви, че към 2017-та година по прогнозни данни брутният вътрешен продукт на глава от населението достига 51 процента от средноевропейския по паритет на покупателна способност, докато компенсацията на наетия труд показва около 46 процента и равнище на заплащане някъде около 40-43 процента от средноевропейското равнище.

От синдиката настояват за поне 12 процента ежегоден ръст на заплатите в следващите 5 години.

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:pizza-s-kvas
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов