in

За първи път у нас обучават придружители на слепи хора

Снимка: Пресслужба Община Бургас

Националната асоциация на сляпо-глухите в България в партньорство с Община Бургас организират базово обучение за учители, специални педагози, логопеди, психолози и хора от помагащите професии в подкрепа на процеса на приобщаване на сляпо-глухи деца и възрастни.

Събитието под надслов „Алтернативни методи на комуникация при сляпо-глухи хора“ ще бъде осъществено от специалисти с признат опит и квалификация от Националния център за рехабилитация на сляпо-глухи „Хелън Келър“.

Дейностите включват обучителен модул с лекции и практически ателиета, които ще протекат при вход свободен и ще бъдат отворени за участие както към специалистите, желаещи да надградят своите познания, така и към студенти и неспециалисти с интерес към теми, свързани с езика и комуникацията. Обучението ще се проведе от 8 до 17 май.

* В далечната 1887г. 21-годишната Ан Съливан прави пробив в комуникацията със своята сляпо-глуха ученичка Хелън Келър, тогава на седем години, и в продължение на 49 години остава нейна гувернантка, учител, приятел и посредник в света. Съвременната концепция за „интервенцията“ – в смисъл на „посредничество“ – между сляпо-глухия човек и света има за образец точно този спонтанно възникнал модел. В САЩ и Канада „посредникът“ е професионалист със степен бакалавър, наречен intervener, което в превод на български език звучи като „интерпретатор-придружител“.

До този момент в България не се е провеждало професионално обучение на интерпретатор-придружители и единствено близките и членовете на семействата на сляпо-глухите им оказват някаква подкрепа.

Повече информация може да бъде открита на сайта на Община Бургас.

 

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:pizza-s-kvas
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов