in

Втори храмов празник отбелязва варненската църква „Св. Атанасий” на Гергьовден

Снимка: Варненска и Великопреславска митрополия

Втори храмов празник ще отбележи варненският храм „Св. Атанасий” на Гергьовден, съобщиха от Варненска и Великопреславска митрополия.

Южният престол в олтара е посветен на Свети великомъченик Георги Победоносец. Той е пренесен от едноименната църква, намирала се в пределите на днешните Римски терми и разрушена през 1948 г. От 2014 година в храма се намира още една голяма светиня – копие на чудотворната икона на Свети Георги от Зографския манастир на Света Гора, която привлича много богомолци.

Празничните богослужения ще започнат още на 5 май (събота) от 17:00 ч. с вечерня (вечерна служба), а след нея ще се отслужи акатист към Св. Георги пред копието на чудотворната му икона.

На 6 май (неделя) от 9:00ч. е началото на тържествената литургия, а веднага след края ѝ ще се отслужи водосвет. Църковното настоятелство е подготвило 400 порции агнешки курбан (милосърден дар), който ще бъде осветен и раздаден на миряните участвали в светата служба.

*******
Главен спонсор на наградата този месец:happy-life
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов