in

Стотици се обединиха за каузата „Да бъде Новият храм на Габрово“ (СНИМКИ)

Снимка: Община Габрово

Община Габрово организира и проведе Благотворителен концерт „Да бъде Новият храм на Габрово“ като част от кампанията за набиране на средства за довършване на строителните дейности на църквата „Св. св. Онуфрий, Дамаскин и всех мучеников Габровских“ в габровския квартал „Младост“.

Така Общината подкрепи Габровското архиерейско наместничество в усилията му за завършване на храма, като към помощта, получена досега от дарители, ще бъдат добавени инициативи и събития, чрез които ще се търси подкрепата на цялата габровска общественост.

Първото събитие е било благотворителен базар, състоял се на 15 декември м. г., в рамките на Коледния прием на кмета, съобщиха от общинската администрация за Нова Варна.

Вещите и предметните, предложени на базара, са били дарени от фирми и организации.
Средствата, събрани от продажби и дарените пари без покупка, са били на обща стойност от 15 366 лева. От 117 години в Габрово не е строен храм.

Новият храм в кв. „Младост“ се нарича „Св. св. Онуфрий, Дамаскин и всех мучеников Габровских“.

Снимка: Община Габрово

Идеята за него се е родила през 90-те години на миналия век, когато квартал „Младост“ се е разраснал и жителите му са поискали свой православен дом. Зад тази идея е застанала Община Габрово, която е предоставила безвъзмездно терена. Първата копка е била през октомври 2010г.

През 2016 г. са стартирали строителните работи, като са били положени основите и е изграден сутерена, в който има сервизни помещения и крипта. Със силна кампания по набиране на средства през тази година, Габровско архиерейско наместничество успя да събере парите за строителството до покрива, но са нужни още дарения.

Община Габрово организира Благотворителен концерт „Да бъде Новият храм на Габрово“ като част от кампанията за набиране на средства за довършване на строителните дейности на църквата „Св. св. Онуфрий, Дамаскин и всех мучеников Габровских“ в габровския квартал Младост.

Снимка: Община Габрово

Благотворителният концерт се е състоял на 19 март в Спортна зала „Орловец“ в Габрово. Зад каузата „Да бъде Новият храм на Габрово“ са застанали: Смесен хор „Априлов-Палаузов“, ДФА „Габровче“ , ФА „Сивек“, Танцова школа „Лиана“, Шоу-балет „Магия“, Музикална школа „Звезди в аванс“, Ваня и Радослав Талеви, Криско, Оркестър Габрово със солисти Далия Ковачева, Ивета Петрова, Цвети Рудева, Момчил Косев, Стефан Косев и Камерен хор при църквата „Успение на Пресвета Богородица“.

Снимка: Община Габрово

Над 700 габровци станаха дарители на новия храм в кв. „Младост“ като присъстваха на благотворителния концерт в подкрепа на храма. 3 555 лв. са приходите от билети, а други 801 лв. са постъпили в кутията за дарения за храма, поставена във фоайето на Спортна зала „Орловец“ непосредствено преди концерта.

Така общата сума след благотворителния концерт възлиза на 4 356 лв.

Снимка: Община Габрово

Парите са били предадени на архиерейския наместник на Габровска духовна околия отец Руслан Личев и ще бъдат преведени по банковата сметка на храма.

Снимка: Община Габрово

Новият храм на Габрово вече е завършен „на червено“, т.е. е готов грубият строеж, включително с поставяне на външната изолация и дограма на прозорците. Предстоят довършителните работи.

Досега в строителството му са вложени около 660 хил. лв., необходими са още приблизително 400 хил. лв.

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:pizza-s-kvas
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов