in

8 дни девненци са дишали мръсен въздух с твърде съмнителни стойности

В продължение на осем последователни денонощия през април девненци са били принудени да дишат наднормено замърсен въздух по показателя „фини прахови частици“ с диаметър под 10 микрона (ФПЧ10).

Това сочи справка в онлайн бюлетина на Изпълнителната агенция по околна среда, който се базира на данните от автоматичната измервателна станция „Изворите“ в кв. „Река Девня“.

Според тях жителите на индустриалната община са дишали наднормено запрашен въздух в периода от 3-и до 10-и април включително. Впечатление прави, че и през осемте дни стойностите на замърсяването са напълно еднакви – 1.09 пъти над нормата от 50 микрограма на кубически метър въздух, което е меко казано странно, а в прав текст – невъзможно.

Това обстоятелство за пореден път поставя въпроса доколко изобщо е изправна апаратурата за мониторинг на въздуха на ИАОС, поддържа ли се тя технически и само външният ѝ вид ли подсказва, че работата ѝ e оставена на самотек.

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:happy-life
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов