in

27% ръст на чуждите туристи във Варна от началото на годината

От началото на годината до края на месец април броят на туристите във Варна бележи ръст от 4% спрямо миналата година, като от тях броят на чуждите туристи се е увеличил с 27%.

Причината е навлизането на нискотарифните авиокомпании в морската столица, като при дестинациите, с които вече имаме директна авиовръзка, увеличението на туристите е двойно. Най-голям ръст има при туристите от Израел, Холандия, Белгия, Франция, Германия.

Това заяви кметът на Варна Иван Портних по време на пресконференция, заедно с министъра на туризма Николина Ангелкова, областния управител на Варна Стоян Пасев и областния управител на Добрич Красимир Кирилов. Те участваха и  в среща с представители на местната власт и контролните органи от Варна и Добрич за готовността за летния сезон.

Според министър Николина Ангелкова прогнозата за това лято е ръст от над 5% на чуждите туристи спрямо 2017 г., което, според нея, ще затвърди устойчивата тенденция за развитие. Ще разчитаме основно на посетители основно от пазарите Германия, Румъния, Турция, Русия, Великобритания, Израел, Полша, Чехия, Унгария, посочи министърът.

Николина Ангелкова коментира, че важен фактор за реализиране на ръстовете е доброто стопанисване на морските плажове и заведенията за настаняване и хранене. Контролът по ивиците ще бъде още по-засилен това лято, каза тя и припомни, че на сайта на министерството са обявени телефон за сигнали и нередности на плажовете, както и телефонна линия за нарушения по Закона за туризма.

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:happy-life
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов