in

Сладолед с българска роза е хитът в Рим

Дива мента, джинджър, босилек, късни мандарини или цвят от годжи бери?

Това не са съставките на летни коктейли, а на най-модните вкусове италианско джелато, които дефилираха на Деветото издание на фестивала на джелато в Рим. Това е като Седмицата на прет-а-порте в модата, но представя тенденциите в сферата на „студеното*. Организира се всяка година от Карпиджани Джелато Юнивърсити в Болоня, през която минават всяка година по 7000 студенти.

Истинското откритие на римското издание беше сладолед с вкус на малини и българска роза. След козметиката, където тя открай време е съставка в най-известните парфюми в света, нашата роза навлезе най-после и в сферата на италианското джелато. Не бъркайте сладолед (айскрим) с джелато – първият е замразен индустриален продукт а вторият е занаятчийски, който се прави само от свежи съставки и се консумира веднага.

Едва ли за десерта с българска роза можеше да се намери майстор с по-подходящо име -“дизайнерът” му се нарича Розарио Никодемо. Той е един от хората, които диктуват тенденциите в ледената сфера – неотдавна беше избран за най-добрия майстор на джелато за годината в Италия.

Въпреки че джелатото с малини и рози се продава отскоро, то е сред най-бързо разграбваните продукти и в двата магазина на “Каноло сичилиано“ в Рим. Розарио го измисля, след като на Великден му носят от България бурканчета с желе от розови листа. “Българската връзка’1 е кърджалиецът Костадин Георгьовски, който работи в сладкарската лаборатория на Розарио и съдружника му Еудженио.

“Избрах българската роза, защото е една от най-добрите в света. Тя е сладка и ароматна. Освен това е единствената роза, от която се приготвя сладко. Направих отвара от розови листа, комбинирах я с 50% малини и се получи чудесно съчетаниеТ разказва Розарио.
Че е свежо и разхладително, може да се убеди всеки, който го опита. То е приятно сладко, но не и сладникаво. Няма нищо общо със силно упойващия аромат на някои български продукти, в които розовото масло ти се пропива навсякъде.

За направата на този вид джелато сорбет (той не съдържа мляко) Розарио не използва никакви спойващи съставки, а единствено лимонови и малинови фибри. Не се прибавя захар, а само захароза и трехалоза, тъй като розата сама по себе си е сладка.

Източник: 24 часа

 

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:happy-life
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов