in

Варненска библиотека е първият участник от България в най-голямата дигитална библиотека на Европа

Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна и Фондация Европеана, организират на 28-29 май 2018 г. конференция „Визия за Европейско културно наследство 2025″, реализираща се в рамките на културната програма на Българското Председателство на Съвета на Европейския съюз.

Основен момент в дискусията ще бъде и българското присъствие в Европеана. Събитието се провежда под патронажа на комисар Мария Габриел, Цифрова икономика и цифрово общество. Като последващо събитие на 30.05.2018 г. ще се проведе практически семинар с екперти на Европеана за български специалисти от сферата на културата.

Конференцията е принос към Европейската година на културното наследство и е в съответствие с ключовите приоритети на българското председателство в областта на културата. Като участници във форума ще се включат и комисар Мария Габриел, Румен Димитров зам. министър на културата, Хари Фервайен изпълнителен директор на фондация Европеана. Основен докладчик в дискусията, свързана с определяне на политиките в културния сектор, е проф. Пиер Луиджи Сако, автор на стратегията „Култура 3.0“ и съветник на комисар Тибор Нарачич по въпросите на Европейската година на културното наследство.

Поканени да изразят становища са членове на европейските министерства на културата, национални координатори на Европейската година на културното наследство, Генерална дирекция „Образование, младеж, спорт и култура“ към Европейската комисия и Експертна група по въпросите на цифровото културно наследство (DCHE).

Европеана е платформа, която обединява дигитализирани изображения на обекти, отразяващи различни аспекти от европейското културно-историческо наследство. Платформата работи със своите партньори чрез агрегатори, които са регионални, национални, отраслови и тематични и към момента съдържа повече от 55 милиона записа.

С проекта “Варненска дигитална библиотека” от 2008 г., Регионална библиотека “Пенчо Славейков” става първия участник от България в най-голямата дигитална библиотека на Европа, а от 2010 г. агрегира данни за Европеана и от партньорски организации от страната.

Като най-голям мултидисциплинарен агрегатор в България, библиотеката представя страната с над 60 000 записа, разказващи историята и културата на България. “Варненска дигитална библиотека” включва разнообразни документи за Варна и региона, притежание на библиотеката, а също и материали на други културни институти от града, читалища от региона, както и на частни колекционери. Колекцията обединява цифровизираните документи с метаданни – аналитични описания на артефактите.

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:happy-life
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов