in

Излюпиха се първите къдроглави пеликанчета в резервата „Сребърна“

Снимка: ПР "Сребърна"

Първите малки пеликанчета, излюпени тази пролет в биосферния резерват „Сребърна”, са вече факт.

Системата за видеонаблюдение е открила 70 гнезда с по две яйца и 11 с по едно. До края на май се очаква птичата колония там да се попълни със 150 млади пеликанчета.

Размножителния период за защитените птици в езерото „Сребърна” тази година не беше лесен. Заради топлата зима пеликаните се върнаха у дома по рано от обикновено и през февруари започнаха да гнездят. Рязкото застудяване в края на март обаче подгони къдроглавите птици да търсят храна по течението на реката, а хищници нападнаха и плячкосаха изоставените в гнездата им яйца. Последва повторно гнездене и мътене на нови пилета.

Въпреки капризите на природата възпроизводството в птичата колония вече е гарантирано, твърдят експертите от РИОСВ в Русе. В момента в района на езерото Сребърна гнезда са свили къдроглави и розови пеликакани, а около тях са се настанили и двойки лебеди. Водоемът е захранен със свежи води от реката и условията за живот там са отлични за птиците.

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:happy-life
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов