in ,

Отличничката от Варна Кристияна Кирилова пред „Нова Варна“: Оставам в България, за да се боря за по -добро бъдеще (ВИДЕО)

Кристияна Кирилова е родена на 13 ноември 1999 г. и е отраснала сред романтичната синева и вдъхновяващия бриз на град Варна.

От най-ранна детска възраст тя избира пътя на литературата и литературата избира нея.

Лауреат на множество национални и международни литературни конкурси, тази година Кристияна завършва Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ с отличието „Първенец на випуска“.

В продължение на три години е стипендиант на фондация „Комунитас“ по проект „1000 стипендии“ за даровити деца в сферата на литературата.

Младата авторка от години мечтае да издаде собствена стихосбирка.

Дебютната й книга „Сезони“ представя подбрани произведения, които Кристияна е писала през последните четири години. Тематиката в творчеството ѝ е филантропски романтична и макар да звучи интровертно засяга екзистенциални проблеми като любовта, самотата, вечното търсене.

Мотивът за пътя тя разглежда като постоянно изкачване и слизане в името на духовно израстване и градация на личността. Поетесата разсъждава върху противоречивите емоции в човешката душа, и разкривайки ги в тяхната дълбочина изяснява ролята им на палитра, с която всеки рисува сам картината на своя живот.

Снимка: Facebook

Творбите ѝ носят изключителен емоционален заряд, който няма как да не предизвика отзвук у всеки чувствителен читател и да го провокира да насочи поглед към сезоните вътре в себе си.
Кристияна ще остане да учи и да се развива в България. В областта на туризма.

Eто и едно от най-вдъхновяващите ѝ стихове, побрани в нейната първа стихосбирка „Сезони“, излязла в тираж преди седмица:

ДО БЪЛГАРИТЕ ПО СВЕТА

Щом очите си отворихте

и изучихте се вече,

сърцата свои ли затворихте,

като отидохте далече?

 

Не преследвайте утопия чужда,

не гонете нечии идеали!

От вас тук имаме нужда.

Да събудим българи заспали!

 

От своята майка не бягайте!

Така тък не ще се оправим,

а силите си бързо впрягайте,

нека тук нещо поправим.

 

Тук родете си децата!

Нека знаят родна реч,

да обичат планината,

бранена с кървав меч.

 

Тук наученото донесете.

Нека заедно се борим!

Българи, обратно се върнете!

Още можем нещо да сторим!

Екипът на „Нова Варна“ се срещна с отличничката на Випуск 2018 на Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ – Варна, която разказа интересни неща за живота и бъдещите ѝ планове и творчески проекти.

*******
Главен спонсор на наградата този месец:happy-life
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов