in

Орлин Павлов на сцената на фестивала „Откритие“ 2018 във Варна

За мнозина фестивалът „Откритие“ се свързва предимно с първите изяви на Миро-Мирослав Костадинов и Галина Курдова (дует „Каризма“), Десислава Добрева, Нора Караиванова, Поли Генова, Николай Манолов, Михаела Филева и много други български изпълнители, които днес са сред звездите на младото поколение.

В международен мащаб сред лауреатите на фестивала са носителката на награда „Грамми“ Джия Руа, рок-звездата Дино Джелусич /, финалистите на Евровизия Нико, Михай Трайстариу, Луминита Ангел, а също така и познатите от сцените на Сан Ремо Лука Сепе, Елза Лила и много други млади и талантливи изпълнители.

Те получиха първите си награди на сцената на “Откритие” във Варна и с гордост вписват българският фестивал в своите биографии. A сред гостите на фестивала през годините са били почти всички популярни български имена, както и международните звезди Филип Киркоров, Джон Лоутън, Ин-Грид, Лейди Лишър, Силвия Медзаноте и много други.

Част от тази споменост ще се появи на екраните, в аудиовизуален спектакъл „Звездите на „Откритие“ в неделя на сцената на драматичмия театър „Стоян Бъчваров“ във Варна, а на сцената : вокалистите на италианската група „Хит Итали“, Орлин Павлов, един от най-познаваемите гласове на Румъния-Михай Траистариу, малтийката Дженис, азербайджанеца Амир, джаз-певицата от Германия Александрина Симеон, Мартин Костадинов, формация ДА и др.

Международният музикален фестивал „Откритие” който стартира през 1992година като първият български частен попфестивал и сега сред утвърдените международни форуми, член на световната фестивална организация WAFA за втора поредна година променя формата си- традиционните международни конкурси за песен от млади автори/един от малкото подобни в Европа/ и за изпълнител не са в програмата на феста. „Да , сега е по-скоро артфест, представяйки различни проекти в сферата на поп-рок и джаз музиката. Избрахаме този формат, поне за да запазим традицията.

Недостатъчната финансова подкрепа от Община Варна ограничи възможността да организираме феста така, както го познава българската публика. За съжаление вкусът и визията за културна идентичност и приоритетите на тези, които взимат решенията са в други посоки….“- споделя Доно Цветков-създател на „Откритие“ .

В 27-то издание на феста започна с успешен акустичен рок, продължаваме с вокален джаз,ще припомними анализираме българската популярна музика от времето на соца с проф.д-р Розмари Стателова, филм на Георги Тошев за Фрида от АББА, майсторкаи клас поп-джаз вокал и др.

Явно и 27-то „Откритие 2018 ” отново предлага нещо различно, интересно и с висока музикална стойност.

*******
Главен спонсор на наградата този месец:happy-life
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов