in

Рядка икона от слонова кост ще бъде показана в Бургас днес

Снимка: kmeta.bg

Изключително рядка икона от слонова кост ще бъде показана в зала „Трезор“ на Археологическия музей в Бургас, намиращ се на ул. „Богориди”№ 21, пише Kmeta.bg

Експонатът ще бъде показан пред посетителите на 19 май, от 18:00 ч. – когато се отбелязва Нощта на музеите.

Иконата е открита при разкопките на крепостта Русокастрон през 2017 г. Тя е двустранна и е датирана в средата на 10 в. На лицето й са представени архангел Гавраил в ход наляво и Св. Василий Велики. На обратната страна са изобразени два релефни кръста – процесиен и напрестолен.

Учените смятат, че иконата е изработена в Константинопол и е принадлежала на византийски император или на член от императорското семейство. Такива икони са били правени в частните владетелски ателиета само за членовете на най-близкия кръг около императора.

Находки като тази днес могат да се видят само в колекциите на най-големите световни музеи, като Лувър, Берлинския музей, Британския музей, Метрополитън, а сега и в Бургаския музей.

Подобни изящни творби се съхраняват също в съкровищниците на най-големите западноевропейски катедрали. Те са дарени там от рицарите на четвъртия кръстоносен поход, които са ги отнесли след разграбването на императорската хазна в Константинопол през 1204 г.

При разкопки подобна находка се открива едва за втори път в целия свят. Любопитното е, че първата е намерена също в България, в далечната 1901 г. Тогава френския археолог Жорж Сьор открива фрагмент от подобна икона при разкопките на крепостта „Трапезица“.

*******
Главен спонсор на наградата този месец:happy-life
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов