in

Лишаването на децата от електронни устройства е вид тормоз, смята професор по социология

По отношение на децата и времето им, прекарано пред екран, родителите имат противоречиви виждания. Някои смятат, че да се позволява на децата да стоят с часове пред електронните устройства като смартфони, таблети и лаптопи, е пагубно за здравето им, докато според други това има образователни ползи.

Така смята и социологът Елис Кашмор, чиято книга Screen Society опровергава схващането, че екраните са вредни за децата и съветва родителите да не забраняват интернета вкъщи, като сравнява този тип наказание с тормоз над децата.

Заедно с учени от Университета Тийсайд и Южноавстралийския университет, Кашмор изследвал 2000 интернет потребители, за да събере информация за начина, по който използваме екраните. Той стигнал до извода, че рискът за децата е преувеличен и всъщност електронните устройства имат редица образователни и социални предимства.

Кашмор, който е професор по социология в Университета Астън в Бирмингам, смята, че екраните предлагат на децата дейности, подобни на тези, които те вършат в реалния живот, и забраната на устройства може да се отрази зле на социалното им развитие.

Представете си родителите да забранят на децата да четат и да общуват с други деца или да играят образователни игри, да рисуват, да оцветяват, да танцуват. Децата днес правят тези неща на устройствата си.”, казва професорът. „Ако родителите забранят на децата си да вършат тези неща в реалния живот, бихме ги обвинили в тормоз. Защото ще застрашат детското развитие.”

Според Кашмор е редно да отчетем как растат децата днес – в свят, доминиран от електронните устройства. Така че лишаването от тях според него е ненормално.

Екраните са част от тяхната действителност и лишаването им от възможността да се развиват е тормоз.
Според Кашмор родителите погрешно смятат, че към устройствата се развива зависимост.

Принципно можем да се пристрастим към всичко: шоколад, секс, гладене…но това не е зависимост”, казва той. „Употребяваме устройствата си не защото сме зависими, а защото извличаме ползи от тях.”

Източник: Independent.co.uk

Превод и редакция: „Нова Варна“

*******
Главен спонсор на наградата този месец:happy-life
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/