in

Девненското село Кипра отбелязва своя празник (СНИМКИ)

Снимката е илюстративна

Днес китното девненско село Кипра отбелязва своя празник, който по принцип е на 24 май.

Поводът обаче не е Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, а паметта за 7 партизани, сред които петима кипренци, съобщават от пресцентъра на Община Девня за „Нова Варна“.

В периода на антифашистката съпротива те са се укривали в бункера в гората край селото, но са били заловени, изтезавани и убити. Това се е случило на 24 май 1944 година. Заради събора в Девня с течение на времето местните започват да отбелязват празника на селото ден по-рано – на 23 май.

Две са основните събития тази година: в 17 часа самодейци от местното читалище „Христо Ботев“ ще поднесат саморъчно изплетен възпоменателен венец пред паметника костница, а за 19 часа в селото е насрочен празничен концерт със заря.

Кипра е едно от малкото населени места в областта с голяма концентрация на партизански паметници. В обора на етнографската къща, която преди 1944 г. е била яташка и също разполага с бункер, е уредена експозиция, запазила спомени за периода на антифашистката съпротива и дейността на партизанския отряд „Васил Левски“.

*******
Главен спонсор на наградата този месец:happy-life
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов