in

Етнографската къща в село Кипра с нов уредник

Етнографската къща в село Кипра има нов уредник.

Това е местната жителка Милена Гагова – бивш офицер в МВР, по образование педагог, съобщиха за „Нова Варна“.

Тя трябва да заеме мястото на Росица Върбанова, която ще бъде преместена в Музея на мозайките, откъдето неотдавна бе пенсиониран уредникът Анастас Ангелов.

Очакванията към Милена Гагова са да приведе в ред къщата, за да заработи тя ежедневно за туристи – поне в активния сезон, както и да изглади търканията с читалищните самодейци в Кипра, които имат немалко забележки към досегашния стил на работа. Въпреки че етнографската експозиция е уредена през 1992 година, къщата започна да работи с туроператори едва през 2017 година, при това по инициатива на кмета на Община Девня Свилен Шитов.

Днес градоуправникът получи свидетелство за двата сърпа и двете паламарки, които дари на къщата преди година. Това стана в рамките на традиционната годишна среща на дарителите, която се провежда по инициатива на Музея на мозайките, чийто филиал е етнографската къща. Събитието събра на едно място дарители, местни жители и читалищни самодейци, които проведоха разговори, поставяха въпроси за решаване, даваха идеи за развитието на къщата и привличането на туристи.

Свилен Шитов благодари на домакините за поканата и пожела къщата музей да има все повече дарители, за да могат идните поколения да запазят духовната връзка със своите предци, а Кипра да провокира все по-голям интерес от страна на туроператори и неорганизирани посетители. Освен богатата етнографска сбирка, част от която е и единственият в Североизточна България отвесен тъкачен стан, някогашната яташка къща пази и спомени за периода на антифашистката съпротива преди 1944 година, когато в обора ѝ са се укривали партизани.

В рамките на срещата днес жителят на Белослав Петър Петров, по-известен като Майстор Петроний от античния фестивал в Девня, дари на къщата старинна ракла, циклостилна машина за позиви, донесена от Ботевградско, и хромел (камък за мелене на жито от римско време).

Майстор Петроний също получи свидетелство за направеното дарение и обеща отново да провокира апетита на гостите на предстоящия античен фестивал с пикантната римска войнишка леща, която готви по рецептата на най-популярния в древността готвач Марк Апиций.

*******
Главен спонсор на наградата този месец:happy-life
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов