in

Чудодейна билка цъфна на остров Света Анастасия

Чудодейна билка расте на бургаския остров Света Анастасия.

От тази година екипът на острова може да се похвали с първа реколта от уникалния кримски чай, който вирее само в Странджа.

От кримския чай се приготвят запарки, които са изключително полезни за имунната система и сърцето. Билката е по-силна от прочутия мурсалски чай и е известна като „странджанската виагра“. Освен, че е мощен антиоксидант, кримският чай има и свойството да връща мъжката сила, твърдят опитали от напитката. Тя се приготвя със свежи листа от мента, отгледана на острова, пише „Телеграф“.

Тук се отглеждат и още няколко вида билки, които са в лимитирани количества, но пък създават неповторима екзотична атмосфера. На острова виреят също няколко маслинови и смокинови дръвчета, а тази година реколтата е необичайно богата.

Кримският чай е многогодишно тревисто растение, достигащо на височина до 50 см. Расте на малки туфи. Листата са продълговати, с ланцетовидна форма, покрити с гъсти бели власинки. Цветовете са лимоненожълти, дребни, събрани в класовидни съцветия. Цъфти юни – август.  Счита се, че добруджанските находища на вида са изчезнали, като той се е съхранил на българска територия единствено в Странджа. В границите на Природния парк кримския чай се среща рядко по варовитите терени около Малко Търново. Включен е в Закона за биологичното разнообразие – Приложение 3, както и в Червената книга на България – категория „Застрашен”. Лечебно растение по смисъла на Закона за лечебните растения. Уязвим поради бавното възстановяване на популациите и особено поради нерегламентиран добив.

Източник: novini.bg; strandja.iag.bg

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:happy-life
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов