in ,

Радка Калчева, директор на РБ „Пенчо Славейков“ пред „Нова Варна“: Над 30% от читателите на варненската библиотека са под 18 години (ВИДЕО)

24 май е Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – най-хубавият български национален празник.

На този ден отбелязваме празника на просветата, културата и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още като Солунските братя.

На 11 май (24 май) 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий” в Пловдив, по инициатива на Найден Геров, за пръв път се организира празник на светите братя Кирил и Методий. От 1857 г. този празник започва редовно да се отбелязва в Пловдив, Цариград, Шумен и Лом.

Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров – това е общият църковен празник на двамата светии. Ден, в който празнуват и хората с изключително отговорна работа – библиотекарите.

По повод празниците екипът на „Нова Варна“ се срещна с  директорката на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна  г-жа Радка Калчева.

Тя сподели историята на библиотеката – нейното създаване, инициативите и събитията, съпътстващи празниците, организирани от всички литературни средища, както и какво и коства организирането и привличането на младите хора към книгите и литературата.

Регионална библиотека “Пенчо Славейков” е създадена от “Варненската книжевна дружина” през 1883 г. с щедрите дарения на видни общественици и родолюбци от града. Библиотеката, най-старият културен институт на град Варна, е водеща библиотечна институция с ключови функции и отговорности, подпомагащи човешкото развитие и напредък, а именно образователни, информационни, социални и културни.

Ето какво разказа още тя:

Екипът на „Нова Варна“ честити празника на всички българи!

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:happy-life
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.