in

Хиляди варненци участваха в празничното честване на 24 май (СНИМКИ/ВИДЕО)

Снимка: Нова Варна

Многохилядно шествие по традиция изпълни улиците на Варна по повод 24-ти май – Ден на българската писменост и култура и на славянската писменост.

69 блока, изпъстрени с цветя, знамена и венци, преминаха от пл. „Св. Св. Кирил и Методий” по бул. „Княз Борис I”, аплодирани от кмета Иван Портних, областния управител Стоян Пасев, председателя на ОбС Тодор Балабанов, Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, народни представители, дипломати, представители на общинската администрация, културни дейци.

Снимка: Нова Варна

Празникът започна в 9,20 ч. с благодарствен молебен в Катедралния храм „Св. Успение Богородично“. В 10 ч. на пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ под звуците на националния химн бе издигнат българския флаг, след което кметът Иван Портних поздрави всички варненци по повод празника на буквите.

„На 24-ти май отдаваме заслужена почит и уважение на хората, които създават духовността на България, които опазват нашия език и идентичност и възпитават поколенията. Ние сме това, което говорим и мислим. Затова нека учим децата си на добри думи, мисли и дела. Нека пазим и ценим българската азбука“, каза кметът.

Снимка: Нова Варна

Поздравление към участниците в тържеството отправи и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Фолклорна композиция, с участието на ученици от няколко школи, даде началото на празничната програма. Веднага след това във въздуха бяха пуснати балони с хелий с буквите от азбуката.

Снимка: Нова Варна

Празничното шествие тръгна под звуците на химна „Върви, народе възродени“, традиционно поведено от ОУ „Свети Свети Кирил и Методий“, следвано от носителите на Награда „Варна“ за 2018 година.

Снимка: Нова Варна

В манифестацията се включиха детски градини, Общинският детски комплекс, НАОП „Н. Коперник“, Логопедичният център и Средношколско общежитие „М. Колони“, блокове от детски градини, от общински, държавни и частни училища, 6-те варненски висши училища; културни институции и туристически дружества.

В 11,00 ч. на входа на Морската градина започна концерт под мотото „Да поиграем на празника” на фолклорен ансамбъл „Варна

*******
Главен спонсор на наградата този месец:happy-life
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов