in

Обявиха за продан емблемата на Стария Бургас

Снимка: Община Бургас

Най-известната къща в Бургас – на актьора Милко Хатев, която се намира на кръстовището на ул.’’Републиканска” с ул. ’’Св.св.Кирил и Методий” от днес е обявена за продан.

Обявата е публикувана в най-големия сайт за продажба на недвижими имоти чрез посредник – водеща брокерска къща.

Цената на сградата, която е паметник на културата, е 590 хил.евро. От обявата става ясно, че РЗП-то на 3-те етажа, включително и помощната постройка в двора е 350 кв.м., а целият парцел, намиращ се на топлокация – 450 кв.м.

Къщата има изключително интересна история. В нея е сниман филма „Опасен чар” с Тодор Колев, а през 20-ти век бе смятана за една от най-красивите в града, защото таваните й бяха богато украсени в стил „рококо“, а част от прозорците – с цветни стъкла.

Проектът за строителството е дало на италианския архитект Рикардо Тоскани, който има огромен принос за модернизацията на Бургас в края на XIX и началото на XX век. Той е създал един от шедьоврите си за индустриалеца Никола Хатев. Отличителната черта на къщата е бароковата украса и подчертания неокласицизъм. Тоскани е заложил на строителство, което да издържи във времето – стените са от 50см тухлени зидове, основите дълбоки, което прави къщата вечна.

Последно в нея живя актьорът Милко Хатев, който почина през 2007 година, пише „Флагман“. Той бе изоставен от близките си, десният му крак бе ампутиран и Хатев почти не излизаше от дома си. Използвайки тежкото му положение под кожата му влезе соченият за Кръстник на имотната мафия в Бургас – Здравко Донев-Капона, който така го оплете мрежите си, че накара Хатев да му продаде уникалния имот само за 34 хил .долара.

10 години след смъртта на Милко Хатев единствените му наследници Димитър Бъчваров и Михаил Коларов успяха да спечелят на последна инстанция битката за златния имот, който сега обявяват на продан.

Според градската легенда къщата, колкото и да е красива и уникална, крие своите тайни.Една от най-зловещите е, че е прокълната, а в подкрепа на тази теза са мистериозните смъртни случаи на свързаните с тази сграда. Собственикът Милко Хатев издъхна при неизяснени обстоятелства, адвокатът му по това дело Васил Бенчев също си отиде без време, а точно преди година съвсем млад се спомина и Здравко Донев-Капона, едва на 46 години, получавайки инфаркт.

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:happy-life
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов