in

Арт инсталация се появи в центъра на Варна

Снимка: Нова Варна

Инсталацията „Българската писменост – знаците, които говорят 1163 години“ е дело на неформална група „100лица“.

Тя представлява обемна буква „Ъ“ на глаголица, наподобяваща пясъчен часовник, от който се излива глаголицата, преминаваща в съвременната ни азбука – кирилицата. Модулът е с вградено преливащо осветление, създаващо илюзията за движение. Към него има прозрачни пана – плаки с четиристишия показващи етапите, през които е минало нашето песенно творчество. Те включват песните „Тебе поем“ на Добри Христов, която олицетворява църковното песнопение през Средновековието, „Лале ли си, зюмбюл ли си“ – българският фолклор и „Химн на Кирил и Методий“ – епохата на Възраждането.

Снимка: Нова Варна  

Арт инсталацията е част от мащабна международна инициатива, имаща за цел да популяризира едни от най-големите творци на държавите, в които кирилицата е официална писменост. Чрез асоциация с пясъчен часовник и със звука, уникален за българския език – Ъ, изписан на древната азбука глаголица, от 100лица целят да покажат нетленността на писмеността и преминаването й през времето.

Инсталацията се намираше в двора на Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна.

*******
Главен спонсор на наградата този месец:happy-life
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/