in ,

Писателят Захари Карабашлиев пред „Нова Варна“: Писането е като спорта – има си правила (ВИДЕО)

Снимка: Нова Варна

Официалният старт на международния литературен фестивал „Варна Лит“ 2018 беше даден в Спортно училище „Георги Бенковски“ – Варна с участието на знаменития варненски писател Захари Карабашлиев.

„Варна Лит“ 2018 започва днес и ще продължи със срещи и богати културни мероприятия до 2 юни, които може да видите тук.

Той взе участие в приятелска боксова среща с внука на неговия кумир Ивайло Маринов, който през 2001 г. е избран за най-добрия български боксьор на ХХ век от Българската федерация по бокс.

Снимка: Нова Варна

Захари Карабашлиев е известен още и с боксьорските си умения. Като малък е тренирал бокс във Варна, в района на Колхозния пазар.

„Писането има много общи неща с бокса. Ако тръгнеш силно и бързо, може много лесно да се умориш. Правилата на ринга спазвам и в писането си.“

Снимка: Нова Варна

Писателят представи пред учениците своите книги, които се превеждат на много езици и се продават по цял свят.

Първият му роман „18% сиво“ има 25 преиздания в България и преводи в Съединените американски щати, като до края на година се очаква да излезе филм по него.

Последният му роман „Хавра“ е най-варненската му книга, като действието се разиграва в известния квартал „Чайка“. С него той печели Националната литературна награда за български роман на годината на „13 века България“ преди две седмици.

Снимка: Нова Варна

Преди боксовия мач той отправи послание към учениците в залата с думите: „Бъдете фокусирани, мислете позитивно и не се предавайте!“.

След боксовата среща Карабашлиев изморен и с усмивка на лице завърши така: „Няма нищо по-красиво от спорта, дори и да ядеш бой“.

Екип на „Нова Варна“ се срещна със Захари Карабашлиев, който разказа пред камерите ни връзката му между бокса и писането:

*******
Главен спонсор на наградата този месец:happy-life
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов