in

Всяко трето българче започва да прави секс на 13 г.

Всяко трето дете в България посочва, че първият сексуален контакт е бил на 13-годишна възраст.

Тези данни са от международното изследване „Поведение и здраве при деца в училищна възраст – 2013/2014 г, проведено в 43 държави, които поставят българските деца и юноши в 10-те челни места по тормоз, рисково сексуално поведение и употреба на алкохол.

Във възрастта между 14 – 18 г. информацията за това как да се предпазим е от критично значение, защото все повече тийнеджъри се впускат в рискови ситуации опасни за здравето и животозастрашаващи. Необходимо е да се засили фокуса и превантивните програми, които да информират децата и юношите относно ангажирането им в рискови сексуални отношения, последствията от необмислени решения и импулсивни постъпки с цел подпомагането им да вземат разумни решения, които водят до запазване на психо-физическото им здраве.

Тези основни теми влязоха във фокуса на дирекция „Превенции“ към община Варна. Ще бъде представена теоретична информация по горепосочените теми чрез видеоматериали, театрални драма и терапевтични подходи, работа в малки групи, брейнсторминг, презентация, дискусии. Предвидени са тренинги, насочени към 40 ученика в няколко таргет групи: 11 – 14 г. и 14 – 18 г., 10 доброволци и 10 учителя.

Всеки тренинг ще е съобразен с възрастовата група и няма да използва неподходящи материали или да подтиква към неподходящо поведение. Именно професионалното и адаптирано съдържание ще бъде изнесено под формата на театрално-образователни етюди, упражнения и импровизации с цел превенция на неподходящо рисково поведение.

*******
Главен спонсор на наградата този месец:happy-life
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов