in

Летище Варна е готово за лятото след мащабна реконструкция за над 7 млн. лева (СНИМКИ+ВИДЕО)

Снимка: Нова Варна

С още едно голямо подобрение може да се похвали летището на морската столица – приключи ремонтът на пътека за рулиране „Алфа“, съобщава „Нова Варна“.

„Алфа“ свързва пистата с перона и е една от най-използваните пътеки за рулиране, с дължина близо 800 метра. Ремонтът е продиктуван от нуждите на по-големите въздухоплавателни средства и след него пътеката ще може да поеме дори самолети код „F”.

Снимка: Нова Варна

Реконструкцията, чието изпълнение започна през октомври 2017 г., ще струва на летищния оператор „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД 7 450 000 лева. Мащабният проект не наруши графика на летището, въпреки че зае площ равна на 9 футболни игрища. За да поднови „Алфа“, летищният оператор рециклира бетона от съществуващата пътека и го използва в конструкцията на новата. Общо 7 200 курса на големи товарни камиони бяха необходими за да се извършат строителните работи: 2 700 за извозване на ненужните почви от изкопните работи, а 4 500 за доставка на материалите за новата конструкция.

Снимка: Нова Варна

Проектът разкри 200 работни места и е част от втората инвестиционна фаза на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“, според която за периода 2017-2026 г. концесионерът ще инвестира 256 милиона лева в летище Варна и летище Бургас.

„Във всеки даден момент, ние имаме около 30 инвестиционни проекта, които са в процес“, каза Улрих Хеппе, главен изпълнителен директор на фирмата концесионер. „Освен това, интересното е, че при нас модернизацията и разширяването на летищата трябва да се случват през зимата и това е едно от големите предизвикателства.“

За 2018 г. „Фрапорт“ има планирани 62 инвестиционни проекта на двете летища, като по-мащабните проекти във Варна включват подобрения в хангара за ремонт на въздухоплавателни средства, рехабилитация на перона, ремонт на сградата за кетъринг и разширение на бизнес салона.

Официалното откриване на пътеката за рулиране „Алфа“  и прерязването на лентата беше извършено от областния управител Стоян Пасе, както и Улрих Хеппе, главният изпълнителен директор на фирмата концесионер.

Снимка: Нова Варна

Събитието започна с коктейл, а след това имаше възможност да се види новата пътека, на която екип на Progression Skate School – Varna реализира каскади на скейтборд, ролери и BMX колелета, съобщиха репортери на „Нова Варна“, които присъстваха на събитието.

Чрез следващите кадри желаем да Ви пренесем в атмосферата на този празник за Летище Варна:

Снимка: Нова Варна

Снимка: Нова Варна
Снимка: Нова Варна

 

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:happy-life
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов