in

Пред „Нова Варна“: Българинът, създал първата игрова книга (ИНТЕРВЮ)

Българският автор Никола Райков стана популярен с новаторските си приказки-игри, създаде нов тип игрова книга без еквивалент на световния детски пазар.

Проектът предизвика огромен интерес в интернет пространстовото и събра предварителни поръчки за над 500 бройки само в рамките на първите 48 часа.

Репортер на „Нова Варна“ се свърза с Никола Райков. Ето какво сподели той за нашите читатели:

Разбрахме за създадената от Вас нов тип игрова книга, наречена „Приказка от два свята“, какво представлява тя?

Това не е първата ми игрова книга. Имам три предишни книги, но те са в по малък вариант. В тях децата правят избор във всяка глава от книгата и в зависимост от този избор преминават в следващата глава.

В най-новата книга „Приказка от два свята“ се използват елементи от настолните игри. Тя пренася децата в свят на приключения и откривателство. Освен луксoзната книга от 100 страници проектът съдържа „карта на приключението“ с 10 начални и 10 скрити локации. Децата ще могат да записват и променят числа върху самата карта, в зависимост от изборите, които правят, с помощта на изтриваем маркер. Проектът съдържа и кутийка с близо 30 картички с „магически премети“, които децата ще събират и използват в хода на самата история.

„Въпреки елементите от настолните игри, това все пак си остава книга и централното място е на историята, героите и тяхната съдба“ казва създателят ѝ Никола Райков.

Приключението ни отвежда в свят, където изглежда, че хората са изчезнали, а странни създания, наречени „хонтолули“ обитават тавана на стара изоставена къща. Те живеят в постоянен страх от сенките, които навлизат отвън и никога не напускат своя малък, затворен свят. Докато един ден млад хонтолул не решава да избяга през нощта и да се впусне в приключението на живота си. Той попада в един напълно непознат за него свят, където решенията на самия читател ще определят хода на историята.

За какви възрасти е подходяща „Приказка от два свята“ ?

Тя е подходяща главно за деца между 6 и 12 години, но получавам и отзиви от родители на 5-6 годишни деца, които също много са се забавлявали.

Какво Ви вдъхнови да създадете такъв тип игрова книга?

Всичко започна от синът ми, когато беше на 3 години и така покрай него и покрай книгите, които му четяхме, реших да създам малко по-различни, по-иновативни книги.

Може ли да ни разкажете малко повече за себе си?

Завърших информационни технологии в Щатите, след завършването си се прибрах в България. Работих няколко години като мениджър логистика, но реших, че работата в офис не е за мен. Напуснах и основах собствена фирма, която се занимава с уеб дизайн, но постепенно започнах да създавам книги и по-късно започнах да измествам всичко все повече и повече към тях.

Имам син, както стана ясно. Той вече е на 8 години и живеем в малко селце, близо до град Стара Загора.

Какво ще пожелаете на читателите на „Нова Варна“?

Тъй като формата на книгите, който правя в общи линии искам да покажа,че нашите избори в живота, които правим са важни и имат значение и са определящи за него. Пожелавам на читателите да правят повече осъзнати избори.

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:happy-life
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов