in

За първи път представиха електронна версия на тефтерчето на Ботев във Варна (СНИМКИ)

Електронната версия на Ботевото тефтерче беше представена за първи път преди дни във Варна.

Тефтерчето беше презентирано от доц. д-р Красимира Александрова, директор на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, на международната конференция „Визия за Европейско културно наследство 2025″.

Дигитализирането на тефтерчето се е осъществило благодарение на съвместното начинание на Националната библиотека и Регионалната библиотека “Христо Ботев” – Враца. Това е вторият безценен документ от фонда на НБКМ (след тефтерчето на Васил Левски), намерил подобаващото си съвременно издание в бутиков дигитален проект.

„Така изглежда оригиналът на тефтерчето на Ботев, което се съхранява в трезора. Съобразили сме се с неговата визия и тук правим една симбиоза между традиционно и дигитално съдържание.“, обясни доц. Александрова.

В представеното копие има флашка с дигиталното издание на тефтерчето и малка книжка със същото съдържание.

„Това е дигиталното копие, в което е представено тефтерчето на Ботев. То се разгръща и разлиства, а също така сме включили и негова поезия, публицистика, документи, които се съхраняват в Националната библиотека и се показват тук за първи път. А в тази миниатюрна книжка искахме да потвърдим, че сме за баланса между съвременно и традиционно. Така че дигитализацията и традиционното вървят ръка за ръка. Тя се получи много интересна с паралелни текстове на български и английски език. Също така няколко негови емблематични стихотворения, както и документи, които показваме в тефтерчето.“, поясни още тя.

Този проект е посветен на 170-ата годишнина от рождението на поета революционер. Благодарение на вече изградения алгоритъм за направата на първото тефтерче – това на Васил Левски – процесът по дигитализиране на Ботевото е бил завършен само за няколко месеца.

Тефтерчето е в изключително ограничен тираж – само 100 броя. Като три от тях бяха подарени по време на събитето. Копие получиха домакините на конференцията – Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна, представителят на Министерството на културата и Фондация Европеана.

На 1 юни в Централното фоайе на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” беше изложен оригиналният личен бележник на Христо Ботев. През последната година от живота си той е записвал в него данни за литературната си дейност, имена на свои революционни съратници, там е и черновата на стихотворението “Обесването на Васил Левски”. Посетителите имаха възможността да видят отблизо светинята. Паралелно с оригинала, гостите успяха да се запознаят и с електронната версия на Ботевото тефтерче.

В навечерието на Деня на Ботев и падналите за свободата на България Националната библиотека представи и изложбата „Перо и знаме“, също посветена на 170-ата годишнина от рождението на Христо Ботев. Експозицията включва 8 витрини с книги, вестници и други материали, отразяващи различни страни от живота и дейността на поета революционер. Показани са издания на негови стихове от различни години, сред които и “Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова” (фототипно издание и оригинал от второто издание, 1880), архивно наследство като „Официални румъно-турски документи по минаването на Хр. Ботевата чета през Дунава“, както и портрети на Ботевите четници.

Специално изработени тематични табла – „Поет и публицист”, „Борец за свобода” и „По пътя към безсмъртието”, представят документални материали от фонда на Националната библиотека, свързани с живота на Ботев. На фокус са Прощалното писмо на поета, негова кореспонденция с революционни дейци и др.

 

*******
Главен спонсор на наградата този месец:happy-life
Спонсор допълнителна награда: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов